Greenia – οικολογικη ομαδα ΣΦΠΕ

Οικολογική Καταστροφή στο Σέιχ Σου! 11 Φεβρουαρίου, 2009

Filed under: τοπικά νέα — Greenia @ 2:56 μμ

9 Φεβρουαρίου 2009

“Μακεδονία”

“ Βροχή πέφτουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές εναντίον ορισμένων κατ’ επίφαση αντιπυρικών έργων που εκτελούνται στο Σέιχ Σου και ουσιαστικά δημιουργούν ένα αστικό οδικό δίκτυο στην καρδιά του δάσους.

Παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου και δεκατριών συλλογικοτήτων, περιβαλλοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

ΤΗΣ ΣΤΕΛΙΝΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ

Μέχρι στιγμής δεκατρείς μη κυβερνητικές οργανώσεις και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προσφεύγουν στο ΣτΕ και ζητάνε να σταματήσει “εδώ και τώρα” το υποέργο της εκτεταμένης οδοποιίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο δάσος-πάρκο. Καταγγέλλουν ότι πρόκειται για ένα έργο που θα καταστρέψει και δεν θα προστατεύσει το Σέιχ Σου, αφού χιλιάδες ρυπογόνα Ι.Χ. αυτοκίνητα θα κινούνται μέσα από το δάσος, για να κατευθυνθούν από τη Θεσσαλονίκη προς την Εξοχή, το Πανόραμα και το Χορτιάτη και το αντίστροφο, και μάλιστα σε δρόμους που θυμίζουν… εθνικές οδούς, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις το μήκος τους φτάνει τα 15 μέτρα! Η αίτηση ακύρωσης της απόφασης που εγκρίνει το εν λόγω υποέργο για τη διαπλάτυνση των δασικών δρόμων κατατίθεται σήμερα από τις δεκατρείς μη κυβερνητικές, φυσιολατρικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης. Στη διάσωση του δάσους πρωτοστάτησε η Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου και τις πρωτοβουλίες της αγκάλιασαν οι ΜΚΟ: Αναπηρία Σήμερα, Άρδην, Αυτοσχέδια, Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών, Επιτροπή Κατοίκων Καραμπουρνακίου, Green Attack, Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων-ΚΕΑΝ, Πολίτες κατά της υποθαλάσσιας, Ρήξη, Σύλλογος Κατοίκων για την Υπεράσπιση του Στρατοπέδου Καρατάσου, Φίλοι Πρασίνου Θεσσαλονίκης, Φίλοι του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας.

«Απέραντο εργοτάξιο». Τα μέλη της Επιτροπής για την Προστασία του Σέιχ Σου τονίζουν ότι «οι τελευταίοι μήνες του 2008 επιφύλασσαν μία δυσάρεστη έκπληξη στους ποδηλάτες πεζοπόρους, δρομείς και τους άλλους χρήστες του περιαστικού δάσους της πόλης, αφού στο αναγεννημένο μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1997 δάσος άρχισαν να εκτελούνται μεγάλης κλίμακας έργα με τη χρήση δεκάδων βαρέων μηχανημάτων, μετατρέποντάς το σε ένα απέραντο εργοτάξιο”. Αφήνουν να εννοηθεί ότι η εκτέλεση του έργου άρχισε εν κρυπτώ, διότι δεν είχαν αναρτηθεί πληροφοριακές πινακίδες για το είδος των έργων και το φορέα υλοποίησής τους, ενώ “τα συνεργεία παρείχαν πληροφορίες παραπλανητικές, κάνοντας λόγο για αρδευτικά έργα, κατασκευή αποχετευτικού δικτύου, πυροπροστασία κτλ”. Αυτά ώσπου, όπως επισημαίνουν, “τα πρώτα δένδρα άρχισαν να πέφτουν βίαια κάτω, χτυπημένα από μπουλντόζες και φαγάνες, παραχωρώντας τη θέση τους στην κατασκευή νέων δασικών δρόμων και στη διαπλάτυνση μέχρι και 15 μέτρα αυτών που ήδη υπήρχαν».

Η μελέτη του εν λόγω έργου σύμφωνα με τις δεκατρείς ΜΚΟ έχει ως αντικείμενο τη διαπλάτυνση των υπαρχόντων 18 δασικών δρόμων β’ και γ’ κατηγορίας στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του δάσους, με πρόσχημα τη διευκόλυνση της διέλευσης πυροσβεστικών οχημάτων. Όμως το πλάτος των δρόμων, οι ευθυγραμμίσεις που γίνονται με τη μέθοδο του εκβραχισμού και του μπαζώματος και η τοποθέτηση σωληνωτών οχετών ενός μέτρου παραπέμπουν σε τεχνικά έργα κύριας οδοποιίας, παρέχοντας υποδομή έτοιμη για ασφαλτόστρωση, κάτι που αρνούνται οι αρμόδιοι φορείς.

Ήδη σήμερα έχουν γίνει διαπλατύνσεις στο δρόμο Χίλια Δένδρα-Εξοχή, αφού κόπηκαν εκατοντάδες δένδρα, με αποτέλεσμα να έχει αποκτήσει το κατάστρωμα του δρόμου αυτού, που ανήκει στη β’ κατηγορία δασικών δρόμων, πλάτος από 9 έως και 14.5 μέτρα, τη στιγμή που η δασική νομοθεσία προβλέπει για την κατηγορία αυτή πλάτος 6 μέτρων!

Επιπλέον έχουν γίνει εκβραχισμοί, έχει κοπεί ανυπολόγιστος αριθμός δένδρων, στο δασικό δρόμο «Γέφυρα Περαιβού-Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου» γίνονται διαπλατύνσεις, κόβονται δένδρα και τοποθετούνται σωληνωτοί οχετοί, ενώ σε πολλά σημεία έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες υλικών οδοποιίας, δηλαδή άμμου, χαλικιών και τσιμέντου.

ΔΣΘ: Το έργο παραβιάζει τη νομοθεσία

Της Μαρούλας Πλήκα

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκτός από την προσφυγή στο ΣτΕ έχει προβεί και σε διάβημα προς τη δασική διεύθυνση Θεσσαλονίκης και το δασαρχείο, ζητώντας την άμεση διακοπή των εργασιών του έργου “Βελτίωση και κατασκευή τεχνικών έργων δασικού αντιπυρικού δικτύου του περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης”, αφού, όπως αναλυτικά εξηγεί, παραβιάζει το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο. Ειδικότερα ο ΔΣΘ επισημαίνει πως κατά παράβαση της εθνικής νομοθεσίας από τις 25.12.2005 μέχρι σήμερα δεν έχει κινηθεί η διαδικασία για τον εν μέρει ή εν όλω χαρακτηρισμό της περιλαμβανομένης στο “Δάσος-Πάρκο Θεσσαλονίκης-Σέιχ Σου” έκτασης ως “προστατευτικού δάσους”, ενώ από το 1997, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά και μέχρι σήμερα, δεν έχουν εκπονηθεί τα απαιτούμενα “Δασοπονικά σχέδια και εκθέσεις”. Επιπρόσθετα τονίζει ότι το 2007 το Κολέγιο των Επιτρόπων της Κομισιόν αποφάσισε την παραπομπή της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου κατά την ανάθεση συμβάσεων έξι υποέργων από τα συνολικά έντεκα του έργου “Προστασία και αναβάθμιση του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης-Σέιχ Σου” (το οποίο χρηματοδοτούταν με το ποσό των 11.347.553 ευρώ από το Ταμείο Συνοχής). Και αυτό διότι η Επιτροπή θεωρεί πως δύο επιμέρους έργα ανατέθηκαν εφαρμόζοντας ως κριτήρια ανάθεσης κριτήρια ποιοτικής επιλογής παραβαίνοντας τις κοινοτικές διατάξεις. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα η Κομισιόν σημειώνει ότι “οι διαδικασίες ανάθεσης των εν λόγω συμβάσεων για τα έξι επιμέρους έργα είναι αντίθετες προς τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των υποψηφίων αναδόχων, λόγω του ότι οι διαδικασίες αυτές δρομολογήθηκαν σε στάδιο στο οποίο τα αντίστοιχα αντικείμενα των συμβάσεων δεν μπορούσαν να οριοθετηθούν κατά τρόπο ασφαλή και επακριβή, γεγονός που καθιστά ασαφή τα αντικείμενα των συμβάσεων…”.

Συμβάσεις ασύμβατες με τη δασοπροστασία

Σύμφωνα με το ΔΣΘ αυτό σημαίνει ότι κατά νομική κυριολεξία δημοπρατήθηκαν δημόσιες συμβάσεις (για την ανάθεση των εν λόγω υποέργων) μιας απολύτως ανέφικτης “προστασίας” και “αναβάθμισης” του “Δάσους-Πάρκου Θεσσαλονίκης-Σέιχ Σου”, ενώ σημειώνει ότι κατά πληροφορίες “έχει ήδη διακοπεί πλήρως η χρηματοδότηση του όλου έργου από την Ε.Ε.”. Ως προς αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η “Θ” την περασμένη εβδομάδα φιλοξένησε ρεπορτάζ για τα περιβαλλοντικά έργα για τα οποία δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια και ανάμεσα σε αυτά ήταν και τα έργα δασοπροστασίας του Σέιχ Σου.

Ο ΔΣΘ υπογραμμίζει τέλος ότι από τα έγγραφα που προσκόμισαν εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων διαπιστώθηκε πως “οι εργασίες φέρονται να εκτελούνται βάσει της υπ’ αριθ. πρωτ. ΔΔ 412/5.10.2007 (“Θέμα: Έγκριση μελέτης”) απόφασης του διευθυντή δασών Ν. Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο ενός από τα προαναφερόμενα υποέργα του έργου ‘Προστασία και αναβάθμιση του περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου)’(!) και συγκεκριμένα του υποέργου ‘Βελτίωση και κατασκευή τεχνικών έργων δασικού αντιπυρικού δικτύου του περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης’(!), το οποίο προκηρύχθηκε, ανατέθηκε σε ανάδοχο και ήδη εκτελείται μετά την ως άνω απόφαση της Κομισιόν για την παραπομπή της Ελλάδας στο ΔΕΚ(!) και μετά την ως άνω διακοπή της κοινοτικής χρηματοδότησης(!)”.

video για την καταστροφή του Σέιχ Σου

από την Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου

 

 το site της Επιτροπής :

www.forestsos.wordpress.com

 

Σχολιάστε