Greenia – οικολογικη ομαδα ΣΦΠΕ

Έγκλημα στο Θερμαϊκό καταγγέλουν οι παράκτιοι αλιείς Φεβρουαρίου 4, 2009

Filed under: τοπικά νέα — Greenia @ 12:50 μμ

“Μακεδονία”

1 Φεβρουαρίου 2009

“ Οι παράκτιοι αλιείς, που βρίσκονται σε “ακήρυχτο πόλεμο” με τους αλιείς μέσης αλιείας, κατηγορούν ιδιοκτήτες γρι γρι ότι ψαρεύουν εντός απαγορευμένης ζώνης, καταστρέφοντας το θαλάσσιο περιβάλλον. Ζητούν την παρέμβαση του εισαγγελέα και απειλούν με κινητοποιήσεις.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Με εξαφάνιση απειλούνται οι γόνοι των μικρών ψαριών στο Θερμαϊκό κόλπο και στις αβαθείς εκβολές των περιοχών των ποταμών, λόγω παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας μιας μερίδας αλιέων. Τα υπομεγέθη ιχθυαποθέματα, όπως είναι οι λίγδες (μικρές τσιπούρες) και τα κεφαλόπουλα, περιορίζονται χρόνο με το χρόνο, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση των αλιέων. Τα παραπάνω καταγγέλλουν οι παράκτιοι αλιείς, που ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να προστατέψουν, όπως λένε, το μέλλον των θαλασσών μας. Οι παράκτιοι αλιείς, που βρίσκονται σε “ακήρυχτο πόλεμο” με τους αλιείς μέσης αλιείας, κατηγορούν ιδιοκτήτες γρι γρι της Θεσσαλονίκης ότι ψαρεύουν εντός απαγορευμένης ζώνης, καταστρέφοντας το θαλάσσιο περιβάλλον.

“Αυτό που έγινε φέτος στον κόλπο του Θερμαϊκού, είναι γονοκτονία, είναι έγκλημα”, αναφέρει στη “ΜτΚ” ο κ. Παναγιώτης Παγώνης, πρόεδρος της ομοσπονδίας παράκτιας αλιείας Κεντρικής Μακεδονίας. “Ο ευρωπαϊκός κανονισμός λέει ότι οι μηχανότρατες ψαρεύουν πέρα από το ενάμισι μίλι και το γρι γρι θα πηγαίνει στα 50 μέτρα βάθος, με 75% βάθος του διχτύου που έχει. Είναι πέντε έξι αλιείς με γρι γρι που κάνουν τη ζημιά. Από το Μεγάλο Έμβολο, Φανάρι, Κάβουρας, εσωτερικά προς το λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης απαγορεύεται για ολόκληρο το χρόνο να αλιεύσει γρι γρι. Αυτοί έφευγαν από τη μαρίνα, στις εγκαταστάσεις αεροδρομίου έπιαναν 300 κοκάλες μικρά, πήγαιναν στη Μηχανιώνα και στις εκβολές του Αξιού, καλένανε στα αβαθή, μαζεύαμε δύο με τρεις χιλιάδες λιγδάκια, για να τα πουλήσουν. Ακόμη και στην ιχθυόσκαλα εμπορεύονταν το γόνο της τσιπούρας προς 5 ευρώ το φελιζόλ, χωρητικότητας έως και 8 κιλών”, καταγγέλλει ο κ. Παγώνης.

ΤΟ ΡΑΝΤΑΡ

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα γρι γρι έχουν έναν μηχανισμό ραντάρ που είναι συνδεδεμένος με θάλαμο εμπορικής ναυτιλίας και όταν πλησιάζουν σε απαγορευμένη περιοχή, δίνουν σήμα και εντοπίζονται. Ωστόσο, τέτοια σήματα δεν έλαβε το υπουργείο, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως να έγιναν παρεμβάσεις στα ραντάρ ή να είναι ελλιπής ο έλεγχος. “Έχουμε καταγγελίες από τα μέλη επτά συλλόγων της Θεσσαλονίκης ότι σε καθημερινή βάση έβλεπαν γρι γρι στα αβαθή. Φέτος όμως το πρόβλημα είναι ότι αδειάσανε όλη τη σοδειά του Όρμου της Θεσσαλονίκης από γόνους τσιπούρας, κεφαλόπουλα και συνεχίζουν ακόμη. Κάναμε καταγγελία, αλλά δεν έγινε τίποτε. Ζητούμε την παρέμβαση του εισαγγελέα για να σταματήσει η γονοκτονία. Καλούμε τον υπουργό Γεωργίας, τη διεύθυνση Αλιείας και το κεντρικό λιμεναρχείο να αντιμετωπίσουν με τη δέουσα σοβαρότητα το θέμα. ΘΑ πρέπει να βγούμε σαν τους αγρότες, να κλείσουμε τα λιμάνια. Δεν ζητάμε να μη δουλέψουν τα γρι γρι, αλλά να εφαρμοστεί ο νόμος”, τονίζει ο κ. Παγώνης και προσθέτει ότι “περιμένουν 2.500 παράκτιοι αλιείς να δουλέψουν στην Κεντρική Μακεδονία, να κάνουν Πάσχα. Ο Σύλλογος Νέας Κρήνης είχε 250 σκάφη και έμειναν τριάντα. Όλοι οι νέοι τα πουλήσανε και κάνουν άλλη δουλειά. Εμείς οι μεγαλύτεροι δεν έχουμε επιλογή άλλης εργασίας”.

ΟΙ ΑΛΙΕΙΣ ΜΕΣΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

Τη γονοκτονία της τσιπούρας γνωρίζουν και οι αλιείς μέσης αλιείας, οι οποίοι επιρρίπτουν ευθύνες και σε ερασιτέχνες ψαράδες, που αλιεύουν αποκλειστικά γόνους. “Εδώ και δύο χρόνια παρατηρείται μια αύξηση της αναπαραγωγής τσιπούρας στο Θερμαϊκό κόλπο, αλλά το καλοκαίρι, από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου γίνεται γονοκτονία, από ερασιτέχνες αλιείς και από αλιευτικά εργαλεία που δραστηριοποιούνται μέσα στο Θερμαϊκό κόλπο”, αναφέρει ο κ. Δημήτρης Ταουλτζής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Μηχανοτράτων Μέσης Αλιείας. “Ερασιτέχνες ψαράδες γυρνούσαν στα καφενεία και πουλούσαν σακούλες με το μικρό τσιπούρι, το λιγδάκι, έναντι 5 ευρώ. Έγιναν συλλήψεις και από το λιμενικό. Δεν εννοώ τους ψαράδες που κάνουν χόμπι με την πετονιά, αλλά αυτούς που συγκεκριμένα κάνουν την καταστροφή. Η αλήθεια είναι ότι δύο – τρία σκάφη γρι γρι ψαρεύουν παράνομα στα αβαθή, όχι περισσότεροι”, βεβαιώνει ο κ. Ταουλτζής. Κατά την ερμηνεία του κ. Ταουλτζή “οι παράκτιοι αλιείς προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αρνητική εικόνα για όλα τα γρι γρι και εντέλει για τις μηχανότρατες, γενικεύοντας μεμονωμένο φαινόμενο. Είναι μεθοδευμένες οι δημόσιες καταγγελίες τους, για να αμαυρώσουν τον όρο μηχανότρατα. Εφόσον γνωρίζουν ότι δύο- τρεις αλιείς λειτουργούν παράνομα, μπορούν να τους καταγγείλουν και να εντοπιστούν από τις αρχές. Ας καταγγείλουν και τους ερασιτέχνες. Θέλουν όμως να δημιουργήσουν συνειρμούς στην κοινή γνώμη για το δυναμικό εργαλείο, ότι δήθεν προκαλεί καταστροφές. Εμείς άλλωστε δεν ψαρεύουμε τσιπούρες. Στο Θερμαϊκό δραστηριοποιούμαστε πέρα από τα δύο μίλια από την ακτή, σε άλλη περιοχή πέρα από τα 3 μίλια, μόνο στο 30% της έκτασης της Ελλάδας ψαρεύουμε στο ενάμισι μίλι. Προσπαθούν να μας χαλάσουν την εικόνα”.

Η καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Στη Μεσόγειο οι έρευνες έχουν δείξει ότι από τα διάφορα είδη που ψαρεύουμε, τσιπούρες, λαβράκια, αστακούς, γαρίδες, το 85% δεν προλαβαίνει η θάλασσα να το αναπληρώσει, δεν υπάρχει η αρχή της αειφορίας”, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, αρμόδιο σε θέματα γεωργίας και αλιείας Ιωάννη Γκλαβάκη. “Είναι εξαιρετικά σοβαρό, διότι εάν συνεχώς μειώνονται τα ιχθυαποθέματα, τείνουν οι θάλασσές μας να γίνουν από πηγή ζωής, πηγή μόλυνσης. Δύο είναι οι αιτίες που εντείνουν το πρόβλημα, η μόλυνση και η υπεραλίευση”, περιγράφει ο κ. Γκλαβάκης. Όσον αφορά τα ελληνικά δεδομένα, “οι ψαράδες έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, οι παράκτιοι και οι μέσοι, οι οποίοι είναι επίσης σε δύο στρατόπεδα, στις μηχανότρατες και στα γρι γρι.

Είναι βέβαιο ότι οι μηχανότρατες κάνουν μεγάλη ζημιά. Η τράτα σέρνεται στο βυθό και χαλάει την υφή του βυθού. Το πρόβλημα όμως είναι περίπλοκο. Γιατί ακόμη και οι ερασιτέχνες αλιείς προκαλούν ζημιά. Ορισμένα είδη, όπως ο ροφός που είναι ήρεμος, έχουν χαθεί από τους ψαροντουφεκάδες, που πηγαίνουν σε βάθος 20 μέτρων. Πρέπει να μπούνε επιπλέον μέτρα, πολύ περισσότερο στους ιδιοκτήτες μηχανότρατας”, υπογραμμίζει ο κ. Γκλαβάκης.

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s