Greenia – οικολογικη ομαδα ΣΦΠΕ

Μόλυνση στον Αξιό Νοέμβριος 11, 2008

Filed under: τοπικά νέα — Greenia @ 7:00 μμ

10 Νοέμβριος 2008

Μακεδονία

Επικίνδυνες τοξικές ουσίες ανιχνεύονται, έστω και σε μικροποσότητες, στα νερά του, ανέφερε στο συνέδριο της ΒΕΝΑ, ο καθηγητής Χημείας από τη FYROM, Τζόζεφ Τονέφσκι

Αποστολή στη Φλώρινα: Στελίνα Μαργαριτίδου

Οι πηγές ρύπανσής του στην περιοχή της FYROM είναι οι χημικές μεταλλουργίες, οι χημικές βιομηχανίες, οι βιομηχανίες τροφίμων, αλλά και τα μεμονωμένα εργαστήρια και τα νοσοκομεία Αστικά και βιομηχανικά λύματα στην περιοχή της Μπίτολα, καταλήγουν στο κανάλι 5 και από εκεί στον Τσέρνα, παραπόταμο του Αξιού ποταμού. Επικίνδυνες τοξικές ουσίες, ακόμη και αυτές που δεν χρησιμοποιούνται, όπως το DDT και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες που έπαψαν να χρησιμοποιούνται στις δεκαετίες 1970 και 1980, ανιχνεύονται, έστω και σε μικροποσότητες, στα νερά του ποταμού Αξιού. Αυτό τόνισε ο καθηγητής Χημείας από τη FYROM, Τζόζεφ Τονέφσκι, στη διάρκεια του συνεδρίου της Βαλκανικής Περιβαλλοντικής Ένωσης (ΒΕΝΑ).  Οι πηγές ρύπανσης του ποταμού στην περιοχή της FYROM, είπε, είναι οι χημικές μεταλλουργίες, οι χημικές βιομηχανίες, οι βιομηχανίες τροφίμων, αλλά και τα μεμονωμένα εργαστήρια και τα νοσοκομεία. Περισσότεροι από 14.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα που ισοδυναμεί με 25% του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται από το ηλεκτρικό εργοστάσιο της Μπίτολα, και 1.900 τόνους μονοξειδίου του αζώτου (το 33% του συνολικού ποσού του αέριου ρύπου που παράγεται στο ηλεκτρικό εργοστάσιο ΤΡΡ στην Μπίτολα) φτάνουν μέσω του αέρα στη Φλώρινα.

Ωστόσο η πιο επιβαρυντική για την ακριτική πόλη παράμετρος είναι η ιπτάμενη τέφρα που έρχεται από την Μπίτολα της FYROM κυρίως εξαιτίας των βόρειων ανέμων που επικρατούν στη Φλώρινα σε ποσοστό 87%.

“Η αέρια ρύπανση αλλά και η ρύπανση των υδάτων της ευρύτερης περιοχής αποτελούν τα βασικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα στη Φλώρινα”, τόνισε στο συνέδριο της Βαλκανικής Περιβαλλοντικής Ένωσης, που φέτος γιόρτασε τα δέκα της χρόνια, ο πρόεδρος της ένωσης, καθηγητής Φυσικής στο ΤΕΙΘ, Φωκίων Βοσνιάκος.


Φαρμακευτικές ουσίες στη λίμνη Ιωαννίνων

Σημαντικές ποσότητες φαρμακευτικών ουσιών, όπως στεροειδή, αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, φάρμακα για χοληστερίνη, αντισηπτικά, απολυμαντικά κ.ά., ανιχνεύθηκαν στο νερό του ποταμού Καλαμά και της λίμνης Ιωαννίνων, σύμφωνα με ανακοίνωση στο περιβαλλοντικό συνέδριο της ΒΕΝΑ. Ιδιαίτερα μεγάλες συγκεντρώσεις ασπιρίνης, καφεΐνης και παρακεταμόλης παρατηρήθηκαν στα νερά της λίμνης των Ιωαννίνων και σε ορισμένα σημεία του ποταμού Καλαμά, σύμφωνα με ανακοίνωση του καθηγητή Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριανταφύλλη Αλμπάνη στο συνέδριο της . Όπως είναι γνωστό, η λίμνη υπερχειλίζει και είναι πολύ πιθανό οι ουσίες να μεταφέρονται έτσι στον ποταμό Καλαμά. Χαρακτηριστικό είναι ότι καθώς προχωρούμε προς τις εκβολές του ποταμού προς τη θάλασσα οι ποσότητες των ουσιών αυτών μειώνονται σταδιακά. “Το ανησυχητικό είναι”, λέει στη “Θ” ο κ. Αλμπάνης, “ότι σε αυτές τις περιπτώσεις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αυτών των ουσιών εντοπίζονται στο ίζημα (βυθό) της λίμνης και των ποταμών. Εκεί ζουν μικροοργανισμοί με τους οποίους τρέφονται τα ψάρια. Άρα, αυτές οι φαρμακευτικές ουσίες μπορούν να εισχωρήσουν στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα. Οι μετρήσεις που κάναμε και στο νοσοκομείο Ιωαννίνων απέδειξαν ότι πριν φτάσει το νερό στο βιολογικό καθαρισμό του νοσοκομείου, περιέχει μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών υπολειμμάτων, ενώ μετά το βιολογικό καθαρισμό ορισμένες ουσίες δεν διασπώνται πλήρως και παραμένουν, αν και βρίσκονται σε πολύ χαμηλά ποσοστά”. “Οι συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες δεν είναι τοξικές, έχουν όμως βιολογική δράση και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές, όπως θηλυκοποίηση των αρσενικών”, λέει ο καθηγητής.

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s