Greenia – οικολογικη ομαδα ΣΦΠΕ

Επιμένουν για ΧΥΤΑ κοντά στη Βεργίνα Νοέμβριος 11, 2008

Filed under: τοπικά νέα — Greenia @ 6:46 μμ

10 Νοεμβρίου 2008

Μακεδονία

Συζητείται αύριο στο ΚΑΣ η υπόθεση κατασκευής του ΧΥΤΥ Ημαθείας, ενώ εκκρεμούν προσφυγές στο ΣτΕ, η εκδίκαση των οποίων έχει οριστεί για τον ερχόμενο μήνα και τον Ιανουάριο του 2009

Της Ρένας Ακριτίδου

«Αυτονόητες» θα ήταν για τον κοινό νου οι ενστάσεις στη χωροθέτηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Ημαθίας στην περιώνυμη «θέση 12». Και αυτό διότι βρίσκεται σε απόσταση μόλις 1,5 χιλιομέτρου από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, 4,5 χιλιομέτρων από το ομώνυμο μουσείο και κυρίως σε απόσταση μόλις 350 μέτρων από την κοίτη του ποταμού Αλιάκμονα, απ’ όπου υδροδοτείται η πόλη της Θεσσαλονίκης και αρδεύεται ο κάμπος της Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο, παρά την πληθώρα αρνητικών γνωμοδοτήσεων και αποφάσεων, το σχετικό έργο, το κόστος του οποίου προϋπολογίζεται στα 28 εκατομμύρια ευρώ, δημοπρατήθηκε και ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι εμμένοντες στην υλοποίησή του ζητούν αύριο εκ νέου γνωμοδότηση -την τρίτη- από το ΚΑΣ. Ενόψει της αυριανής συζήτησης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο πρόεδρος της Ν.Ε. του ΤΕΕ Ημαθίας Γιώργος Ουρσουζίδης απέστειλε την περασμένη Παρασκευή έγγραφο προς το γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Είναι γνωστό ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ με ομόφωνη απόφαση της Δ.Ε. προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ακυρώσει τη χωροθέτηση ΜΕΑ-ΧΥΤΥ Ημαθίας, νότια του ποταμού Αλιάκμονα, στη γνωστή πλέον ‘θέση 12’. H υπόθεση αυτή εκδικάζεται στις 17.12.2008. Eπίσης άσκησε προσφυγή στο ΣτΕ από κοινού με το σύνολο των συλλόγων του τεχνικού κόσμου της Ημαθίας κατά του κύρους της δημοπράτησης του έργου. H υπόθεση αυτή εκδικάζεται τον Ιανουάριο του 2009”. Στην επιστολή αναφέρονται οι λόγοι των προσφυγών, ενώ παρατίθενται και νέα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση:

– Προστασία του υδάτινου δυναμικού του νομού από πιθανή μόλυνση. Είναι αδιανόητο να δεχτούμε την πιθανότητα μόλυνσης του μεγαλύτερου ποταμού της επικράτειας, όταν μάλιστα το υδάτινο αποθεματικό της χώρας συνεχώς φθίνει.

– Προστασία της δημόσιας υγείας, σήμερα των Θεσσαλονικέων, αύριο ίσως κάποιας άλλης πόλης, αφού το νερό του Αλιάκμονα στο συγκεκριμένο ταμιευτήρα (Αγ. Βαρβάρας) κρίθηκε κατάλληλο για ύδρευση και υδρεύει την πόλη της Θεσσαλονίκης με 160.000 m3 ημερησίως σήμερα και στο άμεσο μέλλον με 600.000 m3 (το νέο αναρυθμιστικό φράγμα είναι ήδη έτοιμο).

– Προστασία της ευρύτερης περιοχής της Βεργίνας.

– Ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών αποτελεί αναντικατάστατη πολιτιστική κληρονομιά.

– Η συγκεκριμένη ‘θέση 12’ χωροθέτησης ΜΕΑ-ΧΥΤΥ, που αφορά το σύνολο των απορριμμάτων του νομού Ημαθίας, βρίσκεται στην καρδιά μιας περιοχής που προστατεύεται από την ελληνική αλλά και τη διεθνή νομοθεσία, αποτελεί το κοινό όριο μεταξύ δύο περιοχών: τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της ευρύτερης περιοχής του αρχαιολογικού χώρου Βεργίνας-Παλατιτσίων (Υ8383/92 του ΥΜΑΘ), περιοχή NATURA 2000 GR 1210002 ‘Στενά Αλιάκμονα’.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας  προστατεύεται από την UNESCO. Ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας αποτελεί το σημαντικότερο στόχο τουριστών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος βορείως των Δελφών. Είναι ο πέμπτος αρχαιολογικός χώρος της χώρας από άποψη προσέλκυσης τουριστών. Πέραν του μοναδικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι γνωστή σε όλους μας η εθνική σημασία της Βεργίνας.

Οι παραπάνω ισχυρισμοί βρήκαν την απόλυτη δικαίωση μετά την εξέταση του σχετικού φακέλου από την ανεξάρτητη αρχή Συνήγορος του Πολίτη, όπου αναλυτικά εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους δεν είναι εφικτή η χωροθέτηση στη συγκεκριμένη θέση. Να σημειωθεί ότι η σχετική έκθεση επιδόθηκε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τον Οκτώβριο του 2003.

Αρνητικά γνωμοδότησε και το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, του οποίου ο πρόεδρος είναι ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχαήλ Δεκλερής.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων ως εκπρόσωπος 73 μη κυβερνητικών οργανώσεων τάχθηκε επανειλημμένα κατά της συγκεκριμένης χωροθέτησης.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας, ανταποκρινόμενο στο θεσμικό ρόλο του, όχι μόνο απεφάνθη αρνητικά, αλλά προσέφυγε στο ΣτΕ. Παρ’ όλα τα παραπάνω στοιχεία στις 12 Οκτωβρίου 2005 εκδίδεται η υπ’ αριθμ. 140479 ΚΥΑ των συναρμοδίων υπουργείων (σ.σ. ΥΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού), που εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου “Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Συγκροτήματος Παραγωγής Ενέργειας Νομού Ημαθίας”. Τα νέα στοιχεία που προέκυψαν είναι:

– 1) ΚΑΣ – ΥΠΠΟ. Με αίτημα του δημάρχου Βεργίνας (υλοποιώντας απόφαση του δ.σ. προηγούμενης δημοτικής αρχής) το θέμα της χωροθέτησης ΜΕΑ-ΧΥΤΥ επανεξετάζεται στο ΚΑΣ, το οποίο ομόφωνα εισηγείται στον υπουργό Πολιτισμού την απόρριψη της “θέσης 12”. Στις 13.12.2007 εκδίδεται η υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ17/118530/5697, επίσης αρνητική ως προς τη χωροθέτηση υπουργική απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χωρίς τη συγκατάθεση του ΥΠΠΟ δεν είναι δυνατή η έκδοση οικοδομικής αδείας, κατά συνέπεια οποιαδήποτε δόμηση στην περιοχή. Όπως καλά γνωρίζετε, ο ΕΣΔΑ-ΟΤΑ Ν. Ημαθίας προσέφυγε στο ΣτΕ, προκειμένου να ακυρώσει την παραπάνω υπουργική απόφαση. Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 8.10.2008. Όπως πληροφορηθήκαμε, ο ειδικός εισηγητής του ΣτΕ κ. Ράνος γνωμοδότησε αρνητικά ως προς το αίτημα του ΕΣΔΑ. Έπειτα από άρνηση του ΣτΕ για αναβολή της συζήτησης του θέματος ο ΕΣΔΑ απέσυρε το αίτημά του για ακύρωση της παραπάνω απόφασης και επαναφέρει το θέμα στο ΚΑΣ, προκειμένου να αλλάξει για τρίτη φορά γνώμη πάνω στο ζήτημα». 2) Ιδιοκτησιακό καθεστώς. «Δύο χρόνια μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ προκύπτει ζήτημα ιδιοκτησίας του χώρου!

Με το υπ’ αριθμ. 286/17-5-2007 έγγραφό του ο ΕΣΔΑ-ΟΤΑ Ν. Ημαθίας ζητά από την Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου: “…Σας παρακαλούμε να παραχωρήσετε στο Σύνδεσμό μας τη χρήση της έκτασης για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ετών, προκειμένου να προχωρήσουμε στην κατασκευή και τη λειτουργία της προαναφερόμενης μονάδας”. Στις 9.7.2007 (αρ. πρωτ. 14) η Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου απαντά μεταξύ άλλων: “…Με το Γράμμα Σας λοιπόν, αφού αναγνωρίσετε τη διακατοχή της από αιώνος μοναστηριακής μας περιοχής, ζητάτε να Σας παραχωρήσουμε για τρεις δεκαετίες τη χρήση μίας εξαιρετικής από θέα και φυσικό κάλλος περιοχής για την εγκατάσταση μεγαλόπνοου αναπτυξιακού έργου, για το οποίο μάλιστα έχετε ήδη λάβει την έγκριση ή τη συγκατάθεση από πολλούς συναρμοδίους φορείς, αν και, όπως διαπιστώνεται από την ανάγνωση των επισήμων εγγράφων, οι εγκρίσεις προβάλλουν όρους άλλοτε απλούς και εν πολλοίς πολύ σοβαρούς…”. Στις 10.7.2007 (αρ. πρωτ. 15) σε επιστολή της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου προς το μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα αναφέρεται: “…όπως ήδη μου είπατε, το θέμα είναι μείζονος ενδιαφέροντος και δέον να εξεταστεί από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο…”.

Στις 31.7.2007 (αρ. πρωτ. 408) ο ΕΣΔΑ Ν. Ημαθίας με επιστολή του προς τον ηγούμενο Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου αναφέρει:

“…Σας ενημερώνουμε ότι διαπιστώσαμε με λύπη ότι η ψιλή κυριότητα της αιτούμενης από τον ΕΣΔΑ έκτασης (περιοχή ‘θέση 12’) ανήκει σε ποσοστό 100% στο ελληνικό δημόσιο και μάλιστα αυτή παραχωρήθηκε κατά το παρελθόν με απόφαση του υπουργού Γεωργίας στη ΔΕΗ για απόληψη αργίλου…”. Στις 3.8.2007 (αρ. πρωτ. 18) σε επιστολή της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου προς το μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα αναφέρεται: “…Ας σημειωθεί ότι τόσο η πρώτη επιστολή όσο και η παρούσα απάντηση του κυρίου δημάρχου έχουν τον αυτό αριθμό πρωτοκόλλου, καθώς και την ιδίαν ημερομηνία.

Επίσης στην επιστολή αυτήν, όπως θα δείτε, αναφέρεται η κατά 100% κυριότης του δημοσίου εις την θέση 12…”.

Στις 14.9.2007 (αρ. πρωτ. 29) με έγγραφό της η Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου, απαντώντας προφανώς σε νέο αίτημα του ΕΣΔΑ-ΟΤΑ Ν. Ημαθίας, αναφέρει: “…Παρέχουμε τη συγκατάθεση και τη σύμφωνη γνώμη μας, ώστε ο δήμαρχος Μακεδονίδος ως πρόεδρος ΕΣΔΑ να συνεχίσει τους αγώνες του, ώστε να πραγματοποιηθούν επ’ ωφελεία του τόπου μας τα προγραμματιζόμενα για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νομού και κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδος στη θέση 12…”.


Εμμονές που κοστίζουν…

Κατά την έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης του έργου στα γραφεία του ΕΣΔΑ των ΟΤΑ Ημαθίας, στις 12 Φεβρουαρίου του 2008, απεργούσαν οι μηχανικοί του δημοσίου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου και δήμαρχος Μακεδονίδος Γιάννης Δάλλας δήλωνε στη «Μακεδονία»: «Η μονάδα, όπως και να έχει, θα αρχίσει να κατασκευάζεται στο τέλος του καλοκαιριού και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει». Ο κ. Δάλλας επέμενε πως «υπάρχουν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις, ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση», καθώς και ότι «δεν υφίσταται ζήτημα με την ιδιοκτησία της περιοχής». Σε επιστολή που είχε στείλει τον ίδιο μήνα στους βουλευτές Ημαθίας και Θεσσαλονίκης, στα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας, Μακεδονίας-Θράκης, ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας, Τουριστικής Ανάπτυξης, στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, στους νομάρχες και δημάρχους Ημαθίας και πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, καθώς και στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων ΟΤΑ Ν. Ημαθίας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΚΜ Τάσος Κονακλίδης υπογράμμιζε πως οι αντιρρήσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ «δεν αφορούν σε αυτό καθαυτό το έργο αλλά στην επιλεγείσα τοποθεσία» και ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αντιμετωπίζουμε την αντίφαση της δημοπράτησης ενός έργου, για το οποίο ο υπουργός Πολιτισμού απέσυρε την έγκρισή του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια, χωρίς να αναφέρουμε τα αποτελέσματα ενδεχόμενης αρνητικής απόφασης του ΣτΕ. Οι αναμενόμενες συνέπειες, εάν δεν διακοπεί έγκαιρα η διαδικασία, είναι:

– Η καταβολή κονδυλίων υπό μορφή ρήτρας στον ανάδοχο λόγω της αδυναμίας υλοποίησης του έργου.

– Η απώλεια χρηματοδότησης λόγω έλλειψης ωριμότητας του έργου, που εκ των πραγμάτων θα χωροθετηθεί σε νέα θέση.

Σε κάθε περίπτωση και χρήσιμοι πόροι χάνονται και καθυστερεί επικίνδυνα ένα απολύτως αναγκαίο έργο (…).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υγεία των κατοίκων της ‘περιοχής πρωτευούσης’ προστατεύεται με ειδική υγειονομική διάταξη, η οποία απαγορεύει την εκτέλεση έργων και τη διάθεση στερεών αποβλήτων σε απόσταση 1.500 μέτρων από τις λίμνες και τη διώρυγα του Μόρνου. Αντίστοιχη αντιμετώπιση αναμένουν ευλόγως και οι κάτοικοι του δεύτερου μεγαλύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι και άλλοι φορείς και υπηρεσίες αντέδρασαν κατά τη διάρκεια των διαδικασιών και για λόγους της αρμοδιότητάς τους ο καθένας (Διεύθυνση Υγιεινής του υπ. Παιδείας, 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, ΕΥΑΘ Παγίων και ΕΥΑΘ Α.Ε.)».


Ερωτήσεις στις βουλή

Στις 15.2.2008 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, επικαλούμενος το έγγραφο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, απηύθυνε ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

«1. Στην περίπτωση εκτέλεσης του έργου προστατεύεται η υγεία των πολιτών της Θεσσαλονίκης;

2. Ποιες είναι οι επιστημονικές επιτροπές και οι αρμόδιες υπηρεσίες που γνωμοδοτούν για το θέμα και τι ακριβώς λένε;”.

– Ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Υγείας είχε απευθύνει το Μάρτιο του 2005 και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. «Το θέμα είναι μείζον και δεν μπορεί η αντιμετώπιση να είναι τυπική και να γίνεται γενική και αόριστη αναφορά σε μελέτες που έχουν γίνει». «Η ασφαλής, επαρκής και με προοπτική υδροδότηση της Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο πρόβλημα του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος», τόνιζε.

Και στην Κομισιόν. Το Μάρτιο του 2005 το θέμα είχε φέρει στην ευρωπαϊκή επιτροπή ο βουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, ρωτώντας την Κομισιόν «αν η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης συνάδει με τις διατάξεις της σχετικής κοινοτικής οδηγίας» και καλώντας την «να δώσει βεβαιώσεις ότι θα μεσολαβήσει στις αρμόδιες αρχές, για να προωθηθεί η επιλογή άλλης καταλληλότερης τοποθεσίας διάθεσης των αποβλήτων».

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s