Greenia – οικολογικη ομαδα ΣΦΠΕ

«Μπλόκο» στις εργολαβίες για τη καθαριότητα Οκτώβριος 1, 2008

Filed under: νέα απ' όλη την ελλάδα — Greenia @ 2:21 μμ

1 Οκτωβρίου 2008

Μακεδονία

“ Κόλαφο για 200 δήμους της χώρας αποτελεί η απόφαση του 7ου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία απαγορεύει στο εξής την ανάθεση του τομέα καθαριότητας σε ιδιώτη, θεωρώντας ότι η αρμοδιότητα πρέπει να ασκείται αποκλειστικά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Της Φανής Σοβιτσλή

Την ίδια ώρα οι δήμοι αυτοί, μεταξύ αυτών πέντε της Θεσσαλονίκης και τρεις της Χαλκιδικής, κινδυνεύουν να μείνουν με τα σκουπίδια στους κάδους, αφού δεν διαθέτουν ούτε… σκούπα.

Η απόφαση για την ακύρωση των αναθέσεων των ΟΤΑ μέσω δημοπρασιών σε ιδιώτη ή σε δημοτικές επιχειρήσεις άλλων δήμων που διαθέτουν εξοπλισμένες υπηρεσίες καθαριότητας ελήφθη προ ημερών από τον πάρεδρο Καβάλας και αφορούσε το δήμο Χρυσούπολης. Ο τελευταίος απέστειλε την ίδια απόφαση στο Ελεγκτικό, το 7ο τμήμα του οποίου την επικύρωσε ομόφωνα, βάζοντας φρένο στις αναθέσεις για την καθαριότητα και στους 200 ΟΤΑ της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι στο εξής δεν θα μπορεί να πληρώνεται κανένα τιμολόγιο των δήμων προς τους ιδιώτες για τις υπηρεσίες που προσφέρει στην καθαριότητα, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα τα σκουπίδια να παραμείνουν στους κάδους. Μάλιστα η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνιστά στους δήμους μέχρι και τις 31-12-2008 να έχουν συστήσει υπηρεσίες καθαριότητας και να προμηθευτούν τον αναγκαίο στόλο για την αποκομιδή.
«Η απόφαση αυτή αποτελεί κόλαφο για όλους αυτούς τους δήμους και είναι αδύνατον, δεδομένης της γραφειοκρατίας και του χρόνου που απαιτείται για την εκπόνηση μελετών, να προλάβουμε να συστήσουμε υπηρεσίες καθαριότητας και ταυτόχρονα να προσλάβουμε προσωπικό», τόνισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Νίκος Μπάτος. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι δήμοι που αναθέτουν την καθαριότητα σε ιδιώτη ή σε δημοτικές επιχειρήσεις άλλων ΟΤΑ είναι: Ωραιόκαστρο, Πεύκα, Χορτιάτης, Επανομή και Κουφάλια. Άλλοι τρεις είναι στο νομό Χαλκιδικής.


ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σήμανε, όπως ήταν αναμενόμενο, συναγερμό και στους δημάρχους της Θεσσαλονίκης που έσπευσαν στο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργο Τσιότρα. «Ήδη συναντηθήκαμε με τον περιφερειάρχη, γνωστοποιώντας το θέμα, ενώ μιλήσαμε και με τον νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΚΕ, προκειμένου να ζητήσουμε από τον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο να περάσει προσεχώς τροποποίηση στη βουλή, για την άρση της απόφασης σχετικά με τις αναθέσεις», υπογράμμισε ο κ. Μπάτος.
Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου πρόσθεσε ότι οι ΟΤΑ βασίζουν ελπίδες στον υπουργό, διαφορετικά «θα τιναχθούν στον αέρα οι προϋπολογισμοί για τη σύσταση υπηρεσιών καθαριότητας». Ο δήμος, όπως είπε, πληρώνει σήμερα μόλις το 50% των δαπανών για την καθαριότητα, δηλαδή περίπου 700.000 ευρώ το χρόνο, ενώ αν διέθετε υπηρεσία το κόστος θα άγγιζε τα 2 εκατ. ευρώ.
Για απόλυτα σωστή απόφαση κάνει λόγο το μέλος του δ.σ. Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης Μηνάς Μοναστηρίδης, υποστηρίζοντας ότι η καθαριότητα είναι δημόσιο αγαθό και σαφώς η αρμοδιότητα ανήκει στους δήμους και όχι σε ιδιώτες και δημοτικές επιχειρήσεις που δεν σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα.  ”

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s