Greenia – οικολογικη ομαδα ΣΦΠΕ

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΟΙΜΟΞΕΩΝ Χωρίς έλεγχο το νερό που πίνουμε Σεπτεμβρίου 26, 2008

Filed under: τοπικά νέα — Greenia @ 1:10 μμ

25 Σεπτέμβριος 2008

Μακεδονία

“ Απροστάτευτη απέναντι σε υδατογενείς λοιμώξεις είναι η χώρα μας. Η απουσία ελέγχου και επεξεργασίας του νερού από την πηγή υδροληψίας (ποτάμι, λίμνη, υπόγεια νερά) μέχρι τη βρύση του καταναλωτή αφήνει εκτεθειμένους τους πολίτες, οι οποίοι κινδυνεύουν από λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε επιδημίες.

Της Νικολέτας Μπούκα

Στην Ελλάδα οι κυριότεροι παθογόνοι μικροοργανισμοί που προκαλούν υδατογενείς λοιμώξεις είναι οι νοροιοί, η σαλμονέλα και η σιγκέλλα, ενώ προς το παρόν δεν κινδυνεύουμε από την εμφάνιση χολέρας ή ελονοσίας εξαιτίας της κατανάλωσης ή εισπνοής μολυσμένου νερού. Μάλιστα κατά καιρούς είχαμε υδατογενείς επιδημίες στην Ελλάδα, σε περιοχές όπως η Δράμα, η Πύλος, η Λευκάδα, η Σάμος, η Καστοριά, η Νάουσα και το Ναύπλιο. Επιπλέον το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει εκπονήσει δύο μελέτες για την ύπαρξη νέων ιών που προκάλεσαν υδατογενείς επιδημίες σε Ξάνθη και Κομοτηνή.

Τα στοιχεία αυτά πρόκειται να παρουσιάσει η καθηγήτρια Μικροβιολογίας του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας Αθηνά Μαυρίδου κατά τη διάρκεια του 3ου πανελλήνιου συνεδρίου με θέμα «Περιβάλλον και Υγεία», το οποίο θα διεξαχθεί από αύριο έως και τις 28 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

“Η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού έφερε στην επιφάνεια στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ‘αναδυόμενους’ παθογόνους μικροοργανισμούς και τις αντίστοιχες λοιμώξεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η καμπυλοβακτηριδίαση, η χολέρα, γαστρίτιδες και έλκη μικροβιακής αιτιολογίας, αιμορραγικές κολίτιδες, η λεγιονέλλωση, η σιγκέλωση και ορισμένες δερματίτιδες. Ο ρόλος των ιών και των παρασίτων γίνεται όλο και σημαντικότερος στις υδατογενείς λοιμώξεις προκαλώντας τεράστιες υδατογενείς επιδημίες. Στους κρισιμότερους αναδυόμενους μικροοργανισμούς υδατογενών λοιμώξεων περιλαμβάνεται και η ελονοσία, εφόσον ο ενδιάμεσος ξενιστής ζει σε υδάτινο οικοσύστημα», δηλώνει στη «Μ» η κ. Μαυρίδου.

Παράλληλα εξηγεί ότι οι υδατογενείς λοιμώξεις προκαλούνται από την κατανάλωση ή την εισπνοή μολυσμένου νερού. Η μόλυνση μπορεί να προέρχεται από μικροοργανισμούς, βακτήρια και ιούς, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση των ιώσεων που σχετίζονται με τη μόλυνση του νερού.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ

Όπως επισημαίνει η κ. Μαυρίδου, στην πραγματικότητα οι υδατογενείς λοιμώξεις και επιδημίες είναι περισσότερες από αυτές που καταφέρνουμε τελικά να εντοπίσουμε.

“Αδυνατούμε να τις αντιληφθούμε, διότι δεν τηρούνται τα απαραίτητα επιδημιολογικά στοιχεία. Για παράδειγμα, εάν σε ένα χωριό εντοπιστούν τρία-τέσσερα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, μπορεί να μη δηλωθούν ποτέ, καθώς δεν υπάρχει σύστημα παρακολούθησης. Εξάλλου στο 90% των δικτύων υδροδότησης της χώρας μας γίνεται απλώς χλωρίωση του νερού, χωρίς να προηγηθεί έλεγχος του νερού από την πηγή της υδροληψίας μέχρι τη βρύση. Ωστόσο υπάρχουν ιοί που δεν σκοτώνονται με το χλώριο, άρα είμαστε εκτεθειμένοι σε υδατογενείς επιδημίες», τονίζει η κ. Μαυρίδου.

Σύμφωνα με την ίδια η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανεξέλεγκτη σε περιοχές, όπως τα νησιά, όπου είναι ανύπαρκτοι ο έλεγχος και η επεξεργασία του νερού σε όλα τα στάδιά του.

«Είναι σημαντικό η αξιολόγηση των κινδύνων να γίνεται από πριν, ώστε να εντοπίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Στόχος πλέον είναι η αξιολόγηση των κινδύνων ρύπανσης του πόσιμου νερού σε όλα τα σημεία, από την πηγή ύδρευσης μέχρι τη βρύση του καταναλωτή. Άλλος στόχος είναι ο υπολογισμός της επιβάρυνσης της υγείας του καταναλωτή από την έκθεσή του στο νερό του δικτύου συνυπολογίζοντας πολλές συνιστώσες, όπως για παράδειγμα η αξιολόγηση των παρενεργειών που έχουν τα παραπροϊόντα της χλωρίωσης σε σχέση με την εξαφάνιση των μικροοργανισμών από τη δράση του χλωρίου», επισημαίνει η κ. Μαυρίδου.

Παράλληλα προτείνει τη θέσπιση κεντρικών στρατηγικών, που περιλαμβάνουν αξιοποίηση και προστασία των υδάτινων αποθεμάτων, συστήματα επιδημιολογικής παρακολούθησης των πληθυσμών σε σχέση με την κατανάλωση πόσιμου νερού, επεξεργασία του νερού, παρακολούθηση της ποιότητας και αξιολόγηση των κινδύνων ρύπανσης των αποθεμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό που εκτίθεται σε όλα τα συστήματα ύδρευσης.

Πάντως σύμφωνα με την κ. Μαυρίδου η προσέγγιση των υδατογενών λοιμώξεων έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κλασικές μικροβιολογικές τεχνικές για την ανίχνευση των μικροοργανισμών σε δείγματα νερού αντικαθίστανται με μοριακές μεθόδους και η έρευνα προχωρεί προς τεχνικές νανοτεχνολογίας.

ΠΟΤΑΜΙΑ Υποβαθμισμένη η ποιότητα των νερών στη Μακεδονία. Μέτρια έως κακή χαρακτηρίζεται η ποιότητα του νερού στα μεγαλύτερα ποτάμια της Μακεδονίας, σύμφωνα με μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, μετά την εξέταση των φυσικοχημικών, υδρομορφολογικών και βιολογικών ποιοτικών στοιχείων των υδάτων στα ποτάμια Αξιό, Αλιάκμονα και Νέστο διαπιστώθηκε ότι η κακή ποιότητα του νερού εντοπίζεται σε ολόκληρο τον κύριο ρου των ποταμών και όχι μόνο σε κάποιο τμήμα τους. Εξάλλου, οι μετρήσεις έχουν γίνει σε διάφορους σταθμούς κατά μήκος των ποταμών και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από την εικόνα που παρουσίαζαν οι ποταμοί την περίοδο 1995 με 2000. Μάλιστα, στις περιπτώσεις των ποταμών που δεν ανήκουν εξ ολοκλήρου στα ελληνικά εδάφη αποδεικνύεται χωρίς αμφιβολίες ότι για την επιβάρυνση είναι εξίσου υπεύθυνη και η χώρα μας, όσο και οι γειτονικές χώρες. Οι σημαντικότερη αιτία της εικόνας που παρουσιάζουν τα ποτάμια είναι η υπερδραστηριότητα στο γεωργικό τομέα στις παραποτάμιες περιοχές, όπως η υπεράντληση των υδάτων και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. Παράλληλα, η επεξεργασία των βιομηχανικών λυμάτων σε ελάχιστες περιπτώσεις είναι ολοκληρωμένη και αυτά τα λύματα καταλήγουν στους ποταμούς. Η έρευνα εκπονήθηκε από διατμηματικό πρόγραμμα σπουδών με την ονομασία «Οικολογική ποιότητα των επιφανειακών υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής», στο οποίο συμμετέχουν τα τμήματα πολιτικών μηχανικών, γεωλογίας και βιολογίας του ΑΠΘ, και τα συμπεράσματα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο «Περιβάλλον και υγεία». ”

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s