Greenia – οικολογικη ομαδα ΣΦΠΕ

ΟΓΚΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ «θηλιά» για τους δήμους η αποκομιδή τους Σεπτεμβρίου 17, 2008

Filed under: τοπικά νέα — Greenia @ 11:54 πμ

16 Σεπτέμβριος 2008

Μακεδονία

“ Δυσβάστακτο είναι πλέον το κόστος για την αποκομιδή των σκουπιδιών, μπαζών και ογκωδών αντικειμένων, τα οποία δεν μπορεί να δεχτεί ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Οι δήμοι καλούνται να πληρώνουν σε μία από τις ιδιωτικές εταιρείες περί τα 4.000-7.000 ευρώ ημερησίως, δηλαδή 120.000-180.000 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με τον όγκο των σκουπιδιών που συγκεντρώνεται.

Της Φανής Σοβιτσλή

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν όμως και οι πολίτες που θέλουν να πετάξουν παλιά και ογκώδη αντικείμενα, αφού για την ενοικίαση ενός μεγάλου κάδου -τύπου κοντέινερ- απαιτούνται 100 ευρώ για μια εβδομάδα.
Η αποκομιδή όλων των τύπων σκουπιδιών από τους δήμους είναι πλέον παρελθόν, καθώς οι Ταγαράδες έκλεισαν οριστικά, ενώ ο ΧΥΤΑ μέχρι το πέρας της δοκιμαστικής λειτουργίας του τον προσεχή Νοέμβριο δεν μπορεί να δεχτεί απορρίμματα πλην των οικιακών, των λεγόμενων αστικού τύπου. Εδώ και περίπου έναν μήνα μετά το λουκέτο της χωματερής, συγκεκριμένα από τις 30 Αυγούστου, το πρόβλημα με την αποκομιδή μπαζών και ογκωδών γιγαντώθηκε, καθώς οι περισσότεροι δήμοι δεν διαθέτουν σταθμούς μεταφόρτωσης ούτε μεγάλους ανοιχτούς χώρους για τη συγκέντρωση των σκουπιδιών. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται… μικρές χωματερές στα πεζοδρόμια από παλιά και άχρηστα πράγματα που πετούν οι πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για την ενοικίαση μεγάλων κάδων.
“Η κατάσταση είναι απελπιστική, αφού αρχές του μήνα ξεκινήσαμε με 2 τόνους ογκωδών ημερησίως και φτάσαμε σήμερα στους 10, για τους οποίους ο δήμος πρέπει να πληρώνει την ιδιωτική εταιρεία, προκειμένου να απομακρύνει τα απορρίμματα, περίπου 6.000-7.000 ευρώ ημερησίως”, τονίζει η αντιδήμαρχος Καθαριότητας Καλαμαριάς Αγγελική Τσαπακίδου, λέγοντας ότι ο δήμος προσπαθεί να πάρει προσφορές, αλλά το κόστος ανά τόνο είναι ούτως ή άλλως μεγάλο, καθώς κυμαίνεται από 20 έως 22,5 ευρώ.

Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ

Αντίστοιχα μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι περιοχές δυτικά της Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη με πρωτοβουλία του δήμου Πολίχνης οι γειτονικοί δήμοι Σταυρούπολης και Ευκαρπίας θα καλέσουν τις ιδιωτικές εταιρείες, για να πάρουν πιο… ευνοϊκές προσφορές. “Καθημερινά συγκεντρώνουμε 7-10 τόνους ογκωδών και μπαζών, που τα εναποθέτουμε σε ανοιχτό χώρο και προσπαθούμε με ειδικό μηχάνημα να τα συμπιέσουμε”, αναφέρει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Πολίχνης Κυριάκος Αντωνιάδης και προσθέτει ότι ο δήμος δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες σε μηνιαία βάση, που φτάνουν τα 4.000-6.000 ευρώ. Μάλιστα επισημαίνει ότι ευθύνη πλέον για τα σκουπίδια τους έχουν οι ίδιοι οι πολίτες που πρέπει να πληρώσουν τον ιδιώτη, όταν θέλουν να πετάξουν ογκώδη αντικείμενα. “Δεν υπάρχει άλλη λύση, διαφορετικά τα σκουπίδια θα παραμένουν στα πεζοδρόμια”, σημειώνει ο αντιδήμαρχος.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ

Πρωταθλητής στη συγκέντρωση ογκωδών αντικειμένων καθίσταται ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος συλλέγει κάθε μήνα 1.200 τόνους, τους οποίους μετά το κλείσιμο των Ταγαράδων συγκεντρώνει στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Φοίνικα. Όμως ο ΣΜΑ έχει ήδη κορεστεί, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον. Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης του κεντρικού δήμου αποφάσισε να τοποθετήσει στο ΣΜΑ ειδικό μηχάνημα “σπαστήρα” για την επεξεργασία των απορριμμάτων, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 12.852 ευρώ. Υπολογίζεται πάντως ότι μέχρι την προμήθεια του “σπαστήρα”, έως το Μάιο του 2009, θα συγκεντρωθούν περίπου 9.000 τόνοι ογκωδών αντικειμένων και 3.500 τόνοι αδρανών υλικών. Επίσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτος θα συγκεντρωθούν 4.000 τόνοι ογκωδών και 1.800 αδρανών. ”

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s