Greenia – οικολογικη ομαδα ΣΦΠΕ

Η παλιά περιφερειακή τάφρος μεταμορφώνεται σε διαδρομο αναψυχής Σεπτεμβρίου 17, 2008

Filed under: τοπικά νέα — Greenia @ 12:06 μμ

16 Σεπτέμβριος 2008

Μακεδονία

“ Πράσινο διάδρομο, που θα ενώνει το περιαστιακό δάσος του Σέιχ Σου με τη θάλασσα, στο ύψος του Φοίνικα Καλαμαριάς, με ποδηλατόδρομο, πεζόδρομο και χώρους αναψυχής, δημιουργεί ο ΟΡΘ με την ανάπλαση της περιφερειακής τάφρου Θεσσαλονίκης.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Ο οργανισμός έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση της μελέτης για τη διευθέτηση και την ανάπλαση της τάφρου, μήκους 9 χλμ., η οποία αποτελεί ένα από τα δύο βασικά περιφερειακά αντιπλημμυρικά έργα της πόλης (το άλλο είναι ο Δενδροπόταμος) και το επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοπράτηση του έργου. “Η υλοποίηση του έργου θα προσφέρει στους κατοίκους των τεσσάρων δήμων, Θεσσαλονίκης, Τριανδρίας, Πυλαίας και Καλαμαριάς, αλλά και του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, χώρους αναψυχής, ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 7 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ από τα κονδύλια της τέταρτης προγραμματικής περιόδου”, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, ο οποίος αποφάσισε το έργο.

Το μήκος του ποδηλατόδρομου που θα δημιουργηθεί κατά μήκος της τάφρου θα είναι 8 χλμ., ενώ του πεζόδρομου 4.850 μέτρα. Σήμερα κάποια αδιαμόρφωτα τμήματα της τάφρου επισκέπτονται περίπου 100 άτομα την ημέρα, ενώ με την αναμόρφωσή της εκτιμάται ότι η επισκεψιμότητα θα αυξηθεί στα 500 άτομα την ημέρα.

“Κύριος στόχος της μελέτης είναι βέβαια η ελαχιστοποίηση του κινδύνου των πλημμύρων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης που προστατεύεται από την περιφερειακή τάφρο. Άλλωστε, ο κύριος λόγος κατασκευής της τάφρου, που έγινε την περίοδο 1955-58, είναι η προστασία της ανατολικής Θεσσαλονίκης από τις όμβριες απορροές του Κεδρηνού λόφου και του Πανοράματος”, εξήγησε στη “Μ” η πρόεδρος του ΟΡΘ Σταυρούλα Μπαϊρακτάρη, η οποία πρόσθεσε ότι “βασικοί στόχοι της μελέτης είναι, εκτός αυτού, η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της τάφρου ως συνεχούς πράσινου διαδρόμου εγκάρσιας σύνδεσης του δάσους-πάρκου της πόλης και της θάλασσας, η σύνδεση των ρεμάτων και των αστικών ελεύθερων χώρων. Δηλαδή, η οργανική σύνδεση με την πόλη και η ένταξη της τάφρου στις λειτουργίες της”.

Η ΤΑΦΡΟΣ

Η περιφερειακή τάφρος, που είναι τεχνητή διώρυγα, εκτείνεται από βορρά προς νότο, από τον Κεδρηνό λόφο μέχρι την Καλαμαριά και διατρέχει περιοχές τεσσάρων δήμων. Δέχεται τις απορροές έξι κύριων χειμάρρων (Κωνσταντινίδη ή Τριανδρίας, Τούμπας, Μαλακοπής ή Σταγειρίτη, Ελαιορέματος ή Κυβερνείου, Χαλίλ Ντερέ και Κυψέλης ή Αλατίνη), οι οποίοι ενέχουν πλημμυρικό κίνδυνο λόγω του γεγονότος ότι διασχίζουν το πολεοδομικό συγκρότημα. Η κατάσταση της τάφρου σήμερα δεν είναι καλή, καθώς σε πολλά τμήματά της διατηρούνται στάσιμα νερά, πετιούνται σκουπίδια, έχουν κατασκευαστεί τεχνικά έργα διέλευσης της τάφρου, ενώ σε κάποια σημεία έγιναν και αυθαίρετες κατασκευές.
“Τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα. Απομένει να οριστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ ο επιβλέπων φορέας του έργου και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα γίνει η δημοπράτηση”, υπογράμμισε η κ. Μπαϊρακτάρη. ”

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s