Greenia – οικολογικη ομαδα ΣΦΠΕ

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Καταστρέφεις το πράσινο; Μήνυση! Σεπτεμβρίου 12, 2008

Filed under: τοπικά νέα — Greenia @ 10:23 πμ

12 Σεπτέμβριος 2008

Μακεδονία

Μηνύσεις εναντίον ασυνείδητων πολιτών, οι οποίοι καταστρέφουν το πράσινο, προετοιμάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Της Βαρβάρας Ζούκα

Σύμφωνα με καταγγελίες που δέχονται το τελευταίο διάστημα οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, συγκεκριμένοι πολίτες διαπιστώθηκε να καταστρέφουν ή και να κόβουν δέντρα, είτε γιατί τους εμπόδιζαν στο παρκάρισμα του αυτοκινήτου τους είτε γιατί έκρυβαν τις ταμπέλες των μαγαζιών τους. «Απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και τέτοιες συμπεριφορές θα είμαστε ιδιαιτέρως αυστηροί», διαμηνύει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαγιαννόπουλος, σημειώνοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάδειξη του αστικού πρασίνου αποτελεί χρέος κάθε πολίτη.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιαννόπουλο, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη προχωρήσει στην κατάθεση μήνυσης εναντίον ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης, ο οποίος έκοψε το δέντρο που βρισκόταν στο πεζοδρόμιο, μπροστά από το μαγαζί του, γιατί τον εμπόδιζε να βγάλει ομπρέλες.

«Αυτήν την περίοδο επεξεργαζόμαστε άλλες έξι υποθέσεις κι ετοιμαζόμαστε να προσφύγουμε και για αυτές στην ελληνική δικαιοσύνη», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου. Οι καταγγελίες που έχουν δεχθεί οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες αφορούν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως είναι η Αγγελάκη, η Παύλου Μελά και η Παλαιών Πατρών Γερμανού, καθώς και στις οδούς Πτολεμαίων και Χαιρώνειας.

ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑ

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαγιαννόπουλος, οι καταγγελίες που καταφθάνουν στον δήμο Θεσσαλονίκης αναφέρονται σε ασυνείδητους πολίτες που δεν διστάζουν να κατακρεουργήσουν δέντρα, γιατί τους εμποδίζουν στο παρκάρισμα ή γιατί οι καρποί τους λερώνουν τα αυτοκίνητά τους.
Σε ανάλογες ενέργειες, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, προχωρούν και ιδιοκτήτες καταστημάτων, όταν τα δέντρα εμποδίζουν τις τέντες και τις ομπρέλες των μαγαζιών τους ή όταν κρύβουν τις ταμπέλες και τις επιγραφές τους.

34 ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ ΠΑΡΚΩΝ

Οι πολίτες αυτοί, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Παπαγιαννόπουλος, αποτελούν μια ισχνή μειοψηφία. Με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό το πρόγραμμα «υιοθεσίας πάρκων».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιαννόπουλο, «μέχρι σήμερα έχουμε 34 υιοθεσίες από απλούς πολίτες ή φορείς που προθυμοποιήθηκαν να φροντίζουν και να συντηρούν χώρους πρασίνου που βρίσκονται στη γειτονιά τους».
Όπως ενδεικτικά αναφέρει ο αντιδήμαρχος, το πάρκο της οδού Μαντινείας υιοθέτησαν τρεις ιδιοκτήτες παρακείμενων καταστημάτων, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα οι παλαίμαχοι του Άρη θα αναλάβουν τη φροντίδα του νέου χώρου πρασίνου, συνολικής έκτασης πέντε στρεμμάτων, ο οποίος διαμορφώθηκε στην περιοχή της δυτικής εισόδου.

Το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα έχουν εκδηλώσει μεταξύ των άλλων οι παλαίμαχοι του Ηρακλή, αλλά και το νεοσυσταθέν Τοπικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης, το οποίο θα υιοθετήσει το πάρκο Κολοκοτρώνη, απέναντι από τη ΧΑΝΘ.

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «υιοθεσίας πάρκων» μπορούν να απευθύνονται στην αρμόδια αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου, η οποία στεγάζεται στην οδό Παπαρηγοπούλου 7.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s