Greenia – οικολογικη ομαδα ΣΦΠΕ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Πρωταθλητές 11 δήμοι της Θεσσαλονίκης Σεπτεμβρίου 12, 2008

Filed under: τοπικά νέα — Greenia @ 4:21 μμ

11 Ιούλιος 2008

Μακεδονία

“ Άλμα στην ανακύκλωση, το μεγαλύτερο που σημειώθηκε ποτέ στη Θεσσαλονίκη, κατάφεραν τον τελευταίο χρόνο οι έντεκα δήμοι της ανατολικής πλευράς

της Φανής Σοβιτσλή

Από το Μάρτιο του 2007 έως τον περασμένο Μάιο προωθήθηκαν στην αγορά 8.900.000 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ την “πρωτιά” στη λίστα των ανακτηθέντων υλικών κρατά σταθερά το έντυπο χαρτί με ποσοστό που αγγίζει το 72% στο σύνολο των ανακυκλώσιμων αποβλήτων.Εργαλείο για την ανακύκλωση των υλικών που εναποθέτουν οι πολίτες των έντεκα δήμων της ανατολικής Θεσσαλονίκης στους μπλε κάδους αποτελεί το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), το οποίο λειτουργεί στο δήμο Θέρμης. Η ποσότητα των 8.900.000 κιλών ανακυκλώσιμων υλικών από τους ΟΤΑ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αφορά επί της ουσίας τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΚΔΑΥ, όπου βάσει των τελευταίων στοιχείων το έντυπο χαρτί αποτελεί το 72,7% στο σύνολο των ανακτηθέντων υλικών, ενώ τα υλικά συσκευασίας το 27,3%. Η μονάδα ανακύκλωσης εξυπηρετεί 300.000-350.000 κατοίκους αποκλειστικά στους έντεκα δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης, Καλαμαριά, Πανόραμα, Πυλαία, Θέρμη, Μίκρα, Βασιλικά, Χορτιάτης, Θερμαϊκός, Επανομή, Μηχανιώνα και Πεύκα.

Η απόθεση των ανακυκλώσιμων υλικών -γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό- γίνεται σε 3.218 μπλε κάδους, ενώ για τις ανάγκες αποκομιδής έχουν παραχωρηθεί έντεκα απορριμματοφόρα πρέσας. Το έργο άρχισε πριν από πέντε χρόνια με πρωτοβουλία των έντεκα δήμων της ανατολικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ Α.Ε.) και με την υποστήριξη της “Ανατολικής Α.Ε”. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του έργου Σωκράτη Φάμελο η πορεία του ΚΔΑΥ είναι σταθερή με ικανοποιητικό ρυθμό εισερχόμενων ανακυκλώσιμων αποβλήτων, καθώς σε μηνιαία βάση τα απορριμματοφόρα εναποθέτουν στο ΚΔΑΥ περισσότερους από 1.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών.

Την προσπάθεια στήριξαν από τους πρώτους κιόλας μήνες λειτουργίας του ΚΔΑΥ και οι έντεκα δήμοι, ωστόσο ορισμένοι εξ αυτών καθίστανται πρωταθλητές… Για παράδειγμα οι δήμοι Θέρμης, Καλαμαριάς, Πανοράματος και Πεύκων σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΔΑΥ ξεχωρίζουν για τη μεγαλύτερη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών ανά νοικοκυριό σε μηνιαία βάση. Όπως εξήγησε στη “Μ” ο κ. Φάμελος, η Καλαμαριά, όπου από το Φεβρουάριο του 2007 έως το Μάιο του 2008 συλλέχθηκαν συνολικά 5.297.986 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών. Ειδικότερα ο μέσος όρος ανακυκλώσιμων υλικών υπολογίζεται σε 9,65 κιλά ανά νοικοκυριό σε μηνιαία βάση, ενώ στη Θέρμη φτάνει τα 15,7 κιλά. Τη δεύτερη θέση κατέχει ο δήμος Πεύκων, όπου συγκεντρώνονται 12,79 κιλά ανά νοικοκυριό, ενώ στο δήμο Πανοράματος υπολογίζονται σε 12,57 κιλά ανά νοικοκυριό.“Είναι γεγονός ότι ο ρυθμός εισερχόμενων ανακυκλώσιμων αποβλήτων είναι ικανοποιητικός, ωστόσο χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια από τους πολίτες, καθώς με την ανακύκλωση θα μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που θα καταλήγουν προσεχώς στο ΧΥΤΑ”, σημείωσε ο υπεύθυνος του έργου κ. Φάμελος. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στους έντεκα δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης τα δώδεκα απορριμματοφόρα που μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα απόβλητα και έχουν παραχωρηθεί από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης εκτελούν 333 δρομολόγια το μήνα.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Την ίδια ώρα η ανακύκλωση ανήλθε στη χώρα μας το 2007 σε ποσοστό 24% επί του συνόλου των απορριμμάτων έναντι του 6% που ήταν το 2004. Τόσο οι δήμοι όμως όσο και άλλοι φορείς στην Ελλάδα φαίνεται ότι καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου η χώρα μας να φτάσει το 2012 το μέσο επίπεδο ανακύκλωσης των 15 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αγγίζει το 33%. Ενδεικτικό είναι πάντως το γεγονός πως η βιομηχανία ανακύκλωσης παρέχει όλο και αυξανόμενη πρώτη ύλη στη βιομηχανία μεταποίησης. Και αυτό καθώς σήμερα στην Ευρώπη το 50% του χαρτιού και του χάλυβα, το 43% του γυαλιού και το 40% των μη σιδηρούχων μετάλλων προέρχεται από ανακυκλωμένα υλικά.

Πέρυσι πάντως στη χώρα μας ανακυκλώθηκαν :

– 504.000 τόνοι αποβλήτων συσκευασίας, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 48%.

– 46.700 τόνοι ελαστικών, ποσοστό 85,4%.

– 31.406 τόνοι ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ποσοστό 71%.

– 442 τόνοι ηλεκτρικών στηλών, ποσοστό 21%.

– 32.000 τόνοι συσσωρευτών, ποσοστό 78%.

– 36.440 τόνοι αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, ποσοστό 56%.

– 49.000 αυτοκίνητα.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την ανακύκλωση το 2007 εκτιμάται ότι επετεύχθη μείωση 5 εκατ. κυβικών μέτρων στον όγκο των σκουπιδιών, γεγονός που μείωσε τις απαιτήσεις σε χώρους ταφής απορριμμάτων.
Στην Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί 52.000 «μπλε» κάδοι έναντι των 110.000 που είναι ο στόχος, ενώ στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει λιγότερο από το 50% των δήμων της χώρας, δηλαδή μόλις 446 δήμοι. ”

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s