Greenia – οικολογικη ομαδα ΣΦΠΕ

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Διαξιφισμοί με αφορμή ραδιενεργό διαρροή Σεπτεμβρίου 10, 2008

Filed under: νέα απ' όλο το πλανήτη — Greenia @ 2:12 μμ

8 Σεπτέμβριος 2008

“Mακεδονία

Ως την «πιο προβληματική πυρηνική εγκατάσταση στην Ευρώπη» χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα το ορυχείο Asse, στην Κάτω Σαξονία, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Περιβάλλοντος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και στη Γερμανία αναζωπυρώθηκαν οι διαμάχες σχετικά με το αν η πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής και καθαρή ή το εντελώς αντίθετο.

Η έκθεση που αποκάλυψε τη διαρροή ραδιενεργών αποβλήτων από την εγκατάσταση αποθήκευσης σε πρώην ορυχείο αλατιού στην Κάτω Σαξονία προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Πράσινης βουλευτίνας Ρενάτε Κίναστ, η οποία μήνυσε δύο κυβερνητικές υπηρεσίες (το Κέντρο Υγείας και Περιβάλλοντος Helmholtz και το υπουργείο Ορυχείων της Κάτω Σαξονίας) για εγκληματικές παραλείψεις.Το ορυχείο Asse II, έγραψε το “Σπίγκελ”, είχε κλείσει το 1964, για να μετατραπεί σε πειραματική πυρηνική εγκατάσταση το 1964. Σήμερα, επισήμως βρίσκονται εκεί αποθηκευμένα 130.000 μεταλλικά βαρέλια με απόβλητα που περιέχουν μικρή ή μεσαία ποσότητα ραδιενέργειας. Αλλά, κατά την έκθεση, στο ορυχείο έχει αποτεθεί και πολύ ραδιενεργό πλουτώνιο, μαζί με μια σειρά ράβδους πυρηνικού καυσίμου. Οι μετρήσεις ραδιενέργειας προέκυψαν οκταπλάσιες του αποδεκτού ορίου ασφαλείας, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι αλατόνερο που διαρρέει από το ορυχείο όχι μόνο είναι ραδιενεργό, αλλά ίσως και να μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Η διαρροή από το ορυχείο είναι γνωστή από το 1988 και ειδικοί έχουν εκφράσει φόβους ότι μέχρι το 2014 το ορυχείο μπορεί να καταρρεύσει.
Τα σχετικά άρθρα σε γερμανικές εφημερίδες δεν δείχνουν έκπληξη, αλλά σημειώνουν ότι το σκάνδαλο θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες να πειστούν οι Γερμανοί για την ορθότητα χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που είχε δημοσιοποιηθεί, ο τελευταίος πυρηνικός σταθμός της Γερμανίας θα έχει κλείσει μέχρι περίπου το 2020, αλλά την τελευταία τριετία καταγράφονται παθιασμένες διαφωνίες των κομμάτων σχετικά με την εξάλειψη των πυρηνικών εργοστασίων.

Το κόστος της φτηνής ενέργειας

Η κεντροαριστερή “Ζιντόιτσε Τσάιτουγκ” παρατήρησε ότι οι αυξήσεις τιμών στον τομέα της ενέργειας έχουν αλλάξει τη διάχυτη στη Γερμανία διάθεση «Πυρηνικά, όχι ευχαριστώ». «Σε πολλούς καταναλωτές, που λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς, φαίνεται παράλογη η προοπτική της κατάργησης των πυρηνικών εργοστασίων. Οι υποσχέσεις του πυρηνικού λόμπι ότι παράγουν καθαρή και φτηνή ενέργεια φαίνονται όλο και πιο δελεαστικές. Αλλά το σκάνδαλο Asse έφερε πάλι στο επίκεντρο το σχεδόν ξεχασμένο πρόβλημα της απόθεσης των πυρηνικών αποβλήτων. Είτε αποκαλείται ερευνητικό ή πειραματικό κέντρο, φαίνεται πως το Asse, που υποτίθεται πως θα ήταν ασφαλές στο διηνεκές, δεν είναι πλέον. Και αν δεν είναι δυνατόν να διασφαλίσουμε την απόθεση σχετικά αβλαβών ραδιενεργών αποβλήτων, πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε την απόθεση των ραδιενεργών ράβδων καυσίμων; Άσχετα από το πόσο επικίνδυνη για τα υπόγεια ύδατα μπορεί να είναι η διαρροή ή για το πόση υστερία και πολιτικούς υπολογισμούς προκαλεί, το ορυχείο δείχνει πως ακόμη και η φτηνή ενέργεια έχει το κόστος της». Κατά τη συντηρητική “Βελτ”, «είναι αρκετά ενοχλητικό να διαβάζεις για προβλήματα σε μια (δυτικο-)γερμανική πυρηνική τοποθεσία, κάτι που είναι πιο τυπικό για χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ή άλλα φτωχά κράτη». Η εφημερίδα επιτίθεται στον γερμανό υπουργό Περιβάλλοντος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, γράφοντας πως «αντιδρά ως να είναι έκπληκτος και δηλώνει πως η εντιμότητα όσων υποστηρίζουν την πυρηνική ενέργεια έχει τρωθεί. Αλήθεια! Αλλά ο ίδιος χθες πρωτάκουσε για το Asse; Ο άνδρας που σε όλη τη δεκαετία του 1990 μετείχε σε επιτροπή περιβάλλοντος της Κάτω Σαξονίας, ο ίδιος που έγινε κυβερνήτης του κρατιδίου αυτού και μετέπειτα, το 2005, έγινε εθνικός υπουργός Περιβάλλοντος δεν άκουσε ποτέ γι’ αυτό;» Η αριστερή “Τάγκεστσάιτουγκ” παρατήρησε ότι «όποτε συζητιέται επέκταση της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία πέρα από το 2020 οι Χριστιανοδημοκράτες δεν χάνουν ποτέ τα λόγια τους. Την χαρακτηρίζουν ασφαλή, φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον. Οι κίνδυνοι δεν προκύπτουν στις συζητήσεις τους. Άλλοι πρέπει να ανησυχούν γι’ αυτούς. Ενεργώντας χαρακτηριστικά, οι Χριστιανοδημοκράτες κρύβονται σε ό,τι αφορά το τρέχον πρόβλημα με το ορυχείο Asse. Παρόλο που το Κέντρο Helmholtz, που έχει την ευθύνη λειτουργίας του ορυχείου, είναι υπό την αιγίδα του ομοσπονδιακού υπουργείου Εκπαίδευσης και Έρευνας, η αρμόδια υπουργός δρ Ανέτ Σάβαν δεν έχει πει λέξη μέχρι τώρα για το σκάνδαλο».
Και η κεντροδεξιά “Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουγκ” επιτίθεται στον υπουργό Περιβάλλοντος. «Τι προσπαθεί να αποδείξει επί μήνες ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ; Ότι το CDU και το CSU οδηγούν το έθνος στον όλεθρο με την αναβίωση της υποστήριξής τους στην πυρηνική ενέργεια; Και τι συμπέρασμα εξάγει από το νέο σκάνδαλο; ‘Είναι το χειρότερο σενάριο στη συζήτηση για την απόθεση πυρηνικών αποβλήτων’. Με αυτή τη φράση ήθελε να εξουδετερώσει τους πάντες – επιτέλους. Αλλά αυτή η ρητορική δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Διαφορετικά, ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες ούτε οι Πράσινοι θα βιάζονταν να αναλάβουν την ευθύνη για το Asse II. Οι πολιτικοί, κατά κανόνα, δεν σπεύδουν να πιάσουν μια πραγματικά καυτή πατάτα».

Μέτρα του υπουργείου

Την περασμένη Πέμπτη η ευθύνη αντιμετώπισης της ραδιενεργούς διαρροής στα βουνά της Κάτω Σαξονίας άλλαξε χέρια. Η γερμανική κυβέρνηση διέλυσε το Κέντρο Helmholtz και τη σχετική αρμοδιότητα ανέλαβε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας από τη Ραδιενέργεια. Το γραφείο που ανέλαβε ανήκει στην ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η δρ Σάβαν υποστήριξε ωστόσο την Πέμπτη ότι οι εξελίξεις δεν αποτελούν κριτική για το Κέντρο Helmholtz ή τους υπαλλήλους του. Για να αποφευχθεί περαιτέρω καθυστέρηση στον καθαρισμό του ορυχείου, περίπου 200 ειδικοί του κέντρου θα απασχοληθούν από το ομοσπονδιακό γραφείο. Η Χριστιανοδημοκράτισσα υπουργός υποστήριξε στο Ρόιτερ ότι στόχος της αλλαγής είναι «η διαρκής και ασφαλής λύση στο πρόβλημα». Πριν από το τέλος του χρόνου, η γερμανική κυβέρνηση θα προτείνει τρόπο κλεισίματος της εγκατάστασης «με ασφαλή τρόπο για τους ανθρώπους και το περιβάλλον». Αλλά η “Ανόβερσε Αλγκεμάινε Τσάιτουγκ” έγραψε την ίδια μέρα ότι και το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας έχει ανακαλέσει την ευθύνη για το Asse II από το δικό του γραφείο κρατικών ορυχείων, το οποίο συνεργαζόταν με το Κέντρο Helmholtz, και προέβη σε πειθαρχική δίωξη δύο κρατικών υπαλλήλων, του επικεφαλής του γραφείου ορυχείων και του επικεφαλής του τμήματος που ήταν άμεσα υπεύθυνο για την απόθεση πυρηνικών αποβλήτων. Και οι δύο κατηγορούνται ότι επί χρόνια γνώριζαν το πρόβλημα της ασφάλειας αλλά δεν είπαν το παραμικρό. Η πειραματική πυρηνική εγκατάσταση του Asse θα γίνει πλέον, επισήμως, κανονική εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, γεγονός που σημαίνει πως θα υπόκειται σε αυστηρότερους νόμους. Αλλά το ορυχείο είναι σε κακή κατάσταση. Όπως είπε ο υπουργός Γκάμπριελ, μία στοά του έχει τόσες τρύπες που μοιάζει με ελβετικό τυρί. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το υπουργείο του θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερες έρευνες στην εγκατάσταση, πριν δημοσιοποιηθεί η αποκαλυπτική έκθεση.

Περικυκλωμένοι από τα πυρηνικά Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν πρόσφατα οι έλληνες Οικολόγοι Πράσινοι στους αντιπυρηνικούς διαδηλωτές στην Τουρκία, η ειρηνική συγκέντρωση των οποίων, στο πλαίσιο του διεθνούς κάμπινγκ Οικοτοπία στη Σινώπη της Βόρειας Τουρκίας, διαλύθηκε από την αστυνομία.
Η Σινώπη, με τις ωραίες και χωρίς μαζικό τουρισμό παραλίες της, προορίζεται να υποδεχθεί τις ιδιωτικές ενεργειακές επενδύσεις που πρόσφατα έλαβαν άδεια λειτουργίας από την τουρκική κυβέρνηση – τρεις γιγάντιες μονάδες άνθρακα που θα καίνε φθηνό ρωσικό κάρβουνο, το οποίο θα έρχεται μέσω της Μαύρης θάλασσας. Η Σινώπη επίσης σχεδιάζεται να υποδεχτεί ένα από τα τρία πυρηνικά εργοστάσια, οι προσφορές για το οποίο θα υποβληθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου συγκλήθηκε στη Βιέννη, υπό γερμανική προεδρία, το Nuclear Suppliers Group, προκειμένου να εξετάσει την άρση του αποκλεισμού της Ινδίας και την ικανοποίηση του αιτήματός της για διεθνή συνεργασία στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Η συνεδρίαση επαναλήφθηκε μετά την αδυναμία να εκδοθεί κοινό πόρισμα στη συνεδρίαση της 22ας Αυγούστου, καθώς υπήρχαν χώρες που δεν συνηγόρησαν στο αίτημα της Ινδίας.Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου επισήμανε πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για την άρση του αποκλεισμού της Ινδίας από τη στιγμή που δεν υπογράφει τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει θέσεις αρχής και να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τη στάση της. Εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων και στην Ελλάδα έχουν ήδη επισημάνει ότι η χώρα βρίσκεται σε πυρηνικό κλοιό, αφού πολλές βαλκανικές χώρες προωθούν σχέδια για τη δημιουργία πυρηνικών σταθμών. Στις αρχές του 2008 αίσθηση είχαν προκαλέσει δημοσιεύματα του τύπου που έκαναν λόγο για την προώθηση ανάλογων σχεδίων και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Οικολόγων Πρασίνων, η Βουλγαρία έχει δρομολογήσει το οριστικό κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι για το 2009, αλλά ετοιμάζει πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε, με δύο σταθμούς, 1.000 μεγαβάτ ο καθένας. Στην Αλβανία, ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα έχει ανακοινώσει την πρόθεση κατασκευής μεγάλου πυρηνικού εργοστασίου στο Δυρράχιο από μεγάλη γαλλική εταιρεία. Στη Ρουμανία, στην περιοχή Τσερνάβντα, προωθούνται σχέδια για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου, ενώ στην ΠΓΔΜ επιτεύχθηκε συμφωνία με τον Καναδά για την αγορά πυρηνικών αντιδραστήρων καναδικής προέλευσης.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s