Greenia – οικολογικη ομαδα ΣΦΠΕ

ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ 150 μέτρα γης υπερκάλυψε η θάλασσα! Σεπτεμβρίου 9, 2008

Filed under: τοπικά νέα — Greenia @ 12:20 μμ

9 Σεπτέμβριος 2008

Μακεδονία

Μέχρι και 150 μέτρα μέσα στη γη έχει προχωρήσει η θάλασσα, εξαιτίας της διάβρωσης των ακτών στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Η σταδιακή, αλλά με γοργούς ρυθμούς αυξανόμενη, καταστροφή των ακτών αποτελεί το συμπέρασμα μελέτης που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Η μελέτη παρουσιάστηκε σε σχετική ημερίδα στην Ξάνθη πριν από λίγες ημέρες.

ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ

Η Ελλάδα υποφέρει από τα υψηλότερα ποσοστά διάβρωσης των ακτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, βρίσκεται στην τέταρτη θέση στην Ευρώπη με το ποσοστό διάβρωσης να αγγίζει το 30%. Η σημαντικότερη πτυχή του προβλήματος είναι ότι αντίθετα με άλλες χώρες που έχουν πλούσιο αιγιαλό, στην Ελλάδα το ζήτημα παραμένει άγνωστο. Το φαινόμενο, που απασχολεί κυρίως τις μεσογειακές χώρες, είχε ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζεται από τη δεκαετία του ’80 σε άλλες χώρες που πλήττονται, σύμφωνα με τον καθηγητή του εργαστηρίου οικολογικής μηχανικής του ΔΠΘ Βασίλη Τσιχριντζή.

ΑΙΤΙΑ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Είναι εύκολο το πρόβλημα να συνδεθεί με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας να θεωρηθεί ο βασικός υπαίτιος του φαινομένου, όμως οι αιτίες είναι διαφορετικές.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες αποτελούν τον πρωταρχικό λόγο της διάβρωσης. Ανεξάρτητα από τις κλιματικές αλλαγές, τα ποτάμια και τα ρέματα κάθε χρόνο κατεβάζουν τόνους φερτά υλικά, τα οποία εναποθέτονται στις ακτές. Όμως τα τελευταία χρόνια η αλόγιστη χρήση τέτοιων υλικών από τις κοίτες των ποταμών και η συγκέντρωσή τους σε μέρη όπου γίνονται κατασκευές, όπως είναι τα φράγματα, μπλοκάρουν τα υλικά αυτά, με αποτέλεσμα να μην καταλήγουν με φυσικές διαδικασίες στα παράκτια οικοσυστήματα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα σημαντικά προβλήματα, ακόμα και σε παραθαλάσσια χωριά.
Στην Ανατολική Μακεδονία, ο ποταμός Νέστος αποτελεί τον κύριο τροφοδότη της περιοχής σε φερτές ύλες, των οποίων ωστόσο η ποσότητά τους έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω της κατακράτησης των φερτών υλών του ποταμού μετά την κατασκευή και λειτουργία των δύο υδροηλεκτρικών φραγμάτων, του Θησαυρού και της Πλατανόβρυσης. Εκεί το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο από κάθε άλλο παράλιο σημείο του ελληνικού αιγιαλού.
“Χάνονται πολύτιμες εκτάσεις γης και είναι ευτύχημα που δεν υπάρχουν σπίτια ή χωριά επάνω στον αιγιαλό στην περιοχή. Εξάλλου, περιορίζεται η ανάπτυξη στο δέλτα του Νέστου, το οποίο είναι και σημαντικός υδροβιότοπος”, περιγράφει ο κ. Τσιχριντζής.

ΛΥΣΗ ΕΝΑ… ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΒΟΥΝΟ

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για την αποκατάσταση των ακτών, εκτός από την καταγραφή του προβλήματος, ζητήθηκε από τους επιστήμονες και η υποβολή προτάσεων – λύσεων για το φαινόμενο. Οι επιστήμονες του εργαστηρίου Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ εντόπισαν και χαρτογράφησαν ένα μεγάλο όγκο άμμου στον πυθμένα της θάλασσας έξω από τη Θάσο και προτείνουν τη μεταφορά του στις ακτές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Μάλιστα, η ομάδα ήδη έχει δημοσιεύσει τη μελέτη των εντατικών μετρήσεων κατευθυντικών κυμάτων και παλιρροιών, το προφίλ των ρευμάτων και τη θολερότητα του βυθού στην περιοχή των εκβολών του ποταμού Νέστου, με τα αποτελέσματα να σχετίζονται και με τις μετεωρολογικές συνθήκες της περιοχής. “Περιβαλλοντικά, το μοναδικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι μία προσωρινή θολερότητα του νερού. Η λύση είναι η ενδεδειγμένη αλλά και δοκιμασμένη σε άλλες χώρες που έχουν πρόβλημα, όπως η Ιταλία και η Ισπανία”, σύμφωνα με τον κ. Τσιχριντζή.

Αν προχωρήσει το εγχείρημα της μεταφοράς του όγκου άμμου στις ακτές, θα δοθεί λύση στο πρόβλημα για 20 – 30 χρόνια. Όπως τονίζει και ο κ. Τσιχριντζής, μόνιμη λύση δεν υπάρχει, ιδιαίτερα όσο συνεχίζεται ή και διογκώνεται η ανθρώπινη παρέμβαση. “Όλες οι κατασκευές, είτε είναι δρόμοι είτε είναι γέφυρες έχουν τη λεγόμενη ‘ωφέλιμη ζωή’ και κατασκευάζονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όλα τα έργα έχουν ένα τέλος.”, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s