Greenia – οικολογικη ομαδα ΣΦΠΕ

Εννέα οικολογικά εγκλήματα Σεπτεμβρίου 7, 2008

Filed under: νέα απ' όλη την ελλάδα — Greenia @ 4:26 πμ

5 Σεπτέμβριος 2008

Μακεδονία

Αγανάκτηση προκαλεί η ρύπανση της τάφρου 66 από τα απόβλητα κονσερβοποιείων στην Ημαθία. Πρόκειται άλλωστε για ένα οικολογικό έγκλημα διαρκείας. Άλλες οκτώ περιβαλλοντικές πληγές στη Βόρεια Ελλάδα.

Του Κώστα Καντούρη

“Αν δεν βρεθεί λύση, θα κλείσουμε την κοίτη της τάφρου και δεν θα μας ενδιαφέρει τι θα πλημμυρίσει”. Ο δήμαρχος της Ειρηνούπολης Ημαθίας μεταφέρει στη “Μ” την οργή και αγανάκτηση που επικρατεί μεταξύ των κατοίκων, για τη ρύπανση της γνωστής τάφρου 66 από τα απόβλητα κονσερβοποιείων. “Η αρμοδιότητα του θέματος ανήκει στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, αν παλεύουμε μόνοι μας θα μας περάσουν για ρομαντικούς και δεν θα μας δίνουν σημασία, είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα”, τόνισε ο δήμαρχος Αθανάσιος Σταθόπουλος. Ο δήμαρχος μαζί με το δημοτικό συμβούλιο στα μέσα του καλοκαιριού κίνησαν το ζήτημα βλέποντας χιλιάδες ψάρια νεκρά στην κοίτη του Εδεσσαίου ποταμού, δηλαδή την τάφρο 66. “Στο χωριό θα γίνει επανάσταση, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο”, τονίζει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ειρηνούπολης Θανάσης Πανζαρτζίδης, δείχνοντας ότι η ρύπανση του ποταμού είναι ορατή με γυμνό μάτι. Από την πλευρά του δήμου, όταν βρέθηκαν τα νεκρά ψάρια, έγιναν εργασίες διαχωρισμού της κοίτης του Εδεσσαίου ποταμού από την Αραπίτσα και έτσι σήμερα συνεχίζουν να ζουν τα ψάρια. Ωστόσο, το πρόχειρο αυτό μέτρο δεν λύνει το πρόβλημα. Οι κάτοικοι του Αγγελοχωρίου Ημαθίας, όπου είναι η έδρα του δήμου Ειρηνούπολης, καταγγέλλουν πως κονσερβοποιίες του νομού Πέλλας είναι αυτές που επιβαρύνουν με τα λύματά τους την τάφρο 66. Μάλιστα, υποστηρίζουν πως τόσο το Χημείο του Κράτους όσο και οι υπηρεσίες του ΑΠΘ με μελέτες αποδεικνύουν ότι δεν λειτουργούν οι βιολογικοί καθαρισμοί των συγκεκριμένων εργοστασίων. “Εμείς έχουμε δείγματα ότι τα νερά δεν έχουν καθόλου οξυγόνο και έρχονται οι υπηρεσίες της νομαρχίας Πέλλας και μας λένε ότι οι βιολογικοί των εργοστασίων λειτουργούν κανονικά, τότε πώς γίνεται να πεθαίνουν τα ψάρια”, διερωτήθηκε ο αντιδήμαρχος Ειρηνούπολης.

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΑ

Χαρακτηριστική είναι και η κίνηση που έγινε από την πλευρά του δήμου με το κλείσιμο μίας κονσερβοποιίας, η οποία λειτουργούσε στα όρια της Ειρηνούπολης και μόλυνε την περιοχή. “Εμείς τα του οίκου μας τα διευθετήσαμε, πρέπει να κινητοποιηθούν και οι υπηρεσίες της Πέλλας”, λένε οι τοπικοί παράγοντες. “Η κατάσταση δεν αντέχεται, δεν μπορούμε να βγούμε ούτε στο μπαλκόνι από τη μυρωδιά”, είπε από την πλευρά του ο 61χρονος Γιάννης Ζαλούμης, που βιώνει το πρόβλημα τα τελευταία 17 χρόνια. Όπως εξηγούν οι κάτοικοι, η μόλυνση της τάφρου 66 από τα εργοστάσια δεν είναι σημερινό φαινόμενο, ωστόσο κάθε χρόνο η κατάσταση επιδεινώνεται. “Ο κόσμος, οι ροδακινοπαραγωγοί είχαν ανάγκη τόσα χρόνια τα εργοστάσια, γι’ αυτό και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε, εάν έκλειναν θα μαράζωνε η περιοχή, τώρα που απελευθερώθηκε το προϊόν με την αγορά της Ρωσίας, η κατάσταση έχει αλλάξει”, τόνισαν. Το ζήτημα της μόλυνσης της τάφρου τέθηκε πρόσφατα και στο νομαρχιακό συμβούλιο της Ημαθίας. “Εμείς ήδη έχουμε προσφύγει με αγωγές που καταθέσαμε και πλέον στο πλευρό μας βρίσκεται όλη η ΤΕΔΚ του νομού Ημαθίας, όλοι οι δήμαρχοι, δεν είμαστε μόνοι μας”, επισήμανε ο δήμαρχος.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ Οι τοπικές αρχές της Ειρηνούπολης εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους πως τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή συνδέονται άμεσα με τη μόλυνση της τάφρου 66. “Το μόνο που ξέρω είναι ότι στο Αγγελοχώρι το 94% των θανάτων τα τελευταία 15 χρόνια οφείλεται σε καρκίνο, απ’ αυτό θα πεθάνουμε όλοι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση”, επισήμανε ο κ. Παντζαρτζίδης. Παρέπεμψε και σε σχετική έρευνα του πανεπιστημίου σε βατράχια που ζουν στις όχθες της τάφρου στη συγκεκριμένη περιοχή. “Έχουν όλα καρκίνο, αφού εκτός των νερών που τρέχουν έχει μολυνθεί και όλος ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής μας”, κατέληξε. “Εμείς ανησυχούμε, αλλά δεν βλέπω κανείς να κάνει τίποτε, οι πελάτες στο κατάστημα που έχω ακόμη και το καλοκαίρι δεν μπορούν να καθίσουν έξω από τη δυσοσμία”, υπογράμμισε ο 31χρονος καταστηματάρχης Ανδρέας Τορτοπίδης.

______________________________________________________________

Οι άλλες οκτώ πληγές της Βόρειας Ελλάδας

Η παραλίγο εξαφάνιση της λίμνης Κορώνειας, η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού σε λίμνες και ποτάμια της Μακεδονίας, η αέρια ρύπανση που προκαλεί ο ΑΗΣ Κοζάνης, οι μεγάλες πυρκαγιές στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής και στην Πίνδο, που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους, η σημαντική διάβρωση των ακτών της Ανατολικής Μακεδονίας, η υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα σε περιοχές εντατικής καλλιέργειας, όπως η πεδιάδα της Κεντρικής Μακεδονίας, η ρύπανση του Αξιού ποταμού και του Αλιάκμονα, η σημαντική υποβάθμιση του Δέλτα του Αξιού, ένας από τους σημαντικούς υδροβιότοπους της Ευρώπης αλλά και η συνεχόμενη, παρά την απομάκρυνση των βυρσοδεψείων, ρύπανση του Θερμαϊκού κόλπου είναι μερικές μόνο από τις πληγές που μετρά στο σώμα της η Βόρεια Ελλάδα. Δυστυχώς, η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής νομοθεσίας υιοθετείται είτε πολύ αργά, είτε διαστρεβλωμένα όπως στην περίπτωση των ανεξέλεγκτων χωματερών που στην περίπτωση της Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να έχουν μειωθεί, συνεχίζουν όμως να υφίστανται.

1. Λίμνες και ποτάμια.

Το παράδειγμα της λίμνης Κορώνειας και της επιχειρούμενης σωτηρίας της, που μετρά σχεδόν δύο δεκαετίες, είναι χαρακτηριστικό. Η λίμνη για πρώτη φορά εξέπεμψε σήμα κινδύνου το 1995. Έκτοτε η αυξανόμενη ρύπανση προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων ψαριών και πουλιών της περιοχής. Σήμερα προσπαθεί να σωθεί, αλλά ενδεικτικό είναι ότι δεκατρία χρόνια μετά τον εντοπισμό των πρώτων προβλημάτων της λίμνης, ο βιολογικός καθαρισμός του Λαγκαδά και των γύρω περιοχών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί…

2. Βεγορίτιδα, Δοϊράνη, Καστοριά.

Τα νερά των λιμνών μολύνονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες και μειώνονται δραματικά. Στη Βεγορίτιδα διοχετεύονται αστικά λύματα μέσω αγωγού, στην Καστοριά οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις ρυπαίνουν τον πυθμένα της λίμνης, το νερό της Δοϊράνης μειώνεται δραματικά.

3. Αλιάκμονας.

Η διασυνοριακή αλλά και εγχώρια ρύπανση «χτυπά» την τάφρο 66 του ποταμού Αλιάκμονα. Εκεί, όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί, φθάνουν και τα υπολείμματα από τα κονσερβοποιεία της περιοχής. Η μόλυνση στην τάφρο 66 περνά στον Αλιάκμονα και κυλά σε όλο το μήκος του ποταμού μέχρι το Δέλτα, που έχει έκταση 40.000 στρέμματα.

4. Νέστος.

Απόβλητα και νεκροί οργανισμοί κατεβαίνουν από τη Βουλγαρία. Σημείο συγκέντρωσης των σκουπιδιών το φράγμα της ΔΕΗ Θησαυρού κοντά στο χωριό Ποταμοί, όπου κάθε χρόνο συλλέγονται κάθε είδους απορρίμματα.

5. Έβρος.

Η κύρια πηγή ρύπανσης του ποταμού είναι τα φυτοφάρμακα. Τα νιτρικά εκτοξεύονται στα ύψη κάθε φορά που το ποτάμι πλημμυρίζει.

6. Υποβάθμιση της ποιότητας του νερού.

Η υπεράντληση του υδροφόρου ορίζονται δημιούργησε προβλήματα στην ποιότητα του νερού στην περιοχή της Χαλάστρας, του Καλοχωρίου, της λεκάνης του Ανθεμούντα στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης

7. Ρύπανση της θάλασσας.

Ο Θερμαϊκός μετρά τις πληγές του. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα φορτία βαρέων μετάλλων στον πυθμένα της παραμένουν ακόμη και τώρα μετά την απομάκρυνση των βυρσοδεψείων. Για να λυθεί το πρόβλημα, χρειάζονται ειδικά έργα αποκατάστασης, λένε οι ειδικοί.

8. Δασικές πυρκαγιές.

Στις 22 Αυγούστου του 2006 40.000 στρέμματα ελατοδάσους στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής έγιναν στάχτη, στερώντας την ομορφιά και το οξυγόνο από τους κατοίκους και τους παραθεριστές για 15-20 χρόνια, περίοδο στην οποία περιμένουν οι ειδικοί να ξαναγεννηθεί το δάσος. Στην πυρκαγιά του Γράμμου το καλοκαίρι του 2007 κάηκαν χιλιάδες στρέμματα ελατοδάσους. Μαζί με αυτά 487 είδη χλωρίδας, από τα οποία τα 21 ήταν ενδημικά. Η περιοχή που κάηκε υπαγόταν στο νόμο Natura 2000.

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s