Greenia – οικολογικη ομαδα ΣΦΠΕ

Ωκεανοί: Άνοδος της στάθμης κατά περίπου δύο μέτρα μέχρι το 2100 Σεπτεμβρίου 7, 2008

Filed under: οικολογικά διάφορα — Greenia @ 5:00 πμ

6 Σεπτέμβριος 2008

Μακεδονία

Tον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για μία ακόμη φορά επιστήμονες προειδοποιώντας ότι μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα είναι πιθανόν η άνοδος της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο να προσεγγίσει ή να ξεπεράσει τα δύο μέτρα.

Το εφιαλτικό αυτό σενάριο, που θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού, ενισχύεται από την τάση αύξησης της ταχύτητας των παγετώνων της Γροιλανδίας αλλά και των πάγων της Ανταρτικής. Απ’ την άλλη, όμως, αμερικανική επιστημονική ομάδα στο περιοδικό Science κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι μάλλον απίθανο να φτάσουμε σε άνοδο δύο μέτρων της θάλασσας, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι οι παγετώνες θα έπρεπε να αναπτύξουν ταχύτητα η οποία δεν είναι φυσιολογικά εφικτό να επιτευχθεί. Παράλληλα δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι μία αύξηση της στάθμης της θάλασσας ακόμη και πολύ λιγότερο από τα δύο μέτρα θα επέφερε σημαντικότατες συνέπειες για πολλές κοινωνίες.


Για δραματικές συνέπειες ακόμη και στην περίπτωση της ανόδου της θάλασσας κατά 20 εκατοστά σε αυτόν το αιώνα έκανε λόγο ο Σαντ Ο’Νιλ της αμερικανικής γεωλογικής χαρτογράφησης (USGS). Όπως μάλιστα τόνισε στο BBC, ασχέτως με το πόσο θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας, “η σοβαρότητα των κλιματικών αλλαγών και οι επιπτώσεις στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας είναι κάτι που θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε”.


Το ντοκιμαντέρ του πρώην αντιπροέδρου Αλ Γκορ “Μια ενοχλητική αλήθεια”, στο οποίο αναφερόταν ότι είναι πιθανή μία άνοδος της στάθμης της θάλασσας ακόμη και έξι μέτρα στο εγγύς μέλλον, είχε γίνει αντικείμενο κριτικής για κινδυνολογία, καθώς δεν έδινε σαφή χρονικό προσδιορισμό.


Αντίθετα, αυτή η τελευταία έρευνα συνάδει με τα αποτελέσματα και άλλων ερευνητικών ομάδων, οι οποίες έχουν χρησιμοποιήσει διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις.


Σύμφωνα με έρευνα του Διακυβερνητικού Πάνελ για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), που δημοσιεύτηκε τον περασμένο χρόνο, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα κυμανθεί κατά τον 21ο αιώνα μεταξύ των 28 έως 43 εκατοστών, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ακόμη και 59 εκατοστών.


Για να αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας κατά δύο μέτρα, θα πρέπει οι παγετώνες να αναπτύξουν ταχύτητα μεγαλύτερη των 27 χλμ. ανά έτος και να διατηρήσουν την ταχύτητα αυτή για ολόκληρο τον αιώνα. Μέχρι σήμερα, αν και ο παγετώνας Γιακομπσάβν της Γροιλανδίας έχει διπλασιάσει την ταχύτητά του τα τελευταία έξι χρόνια και έχει φθάσει στα 12 χλμ. ανά έτος, δεν είναι εύκολο να εξαχθούν συμπεράσματα για την πορεία αύξησης της επιτάχυνσης, σημείωσε η IPCC.

· ΠΥΡΗΝΑΙΑ Κινδυνεύουν με εξαφάνιση οι τελευταίοι εναπομείναντες παγετώνες των Πυρηναίων. Σύμφωνα με μελέτη ισπανών πανεπιστημιακών ερευνητών, οι 21 εναπομείναντες παγετώνες των Πυρηναίων θα έχουν εξαφανιστεί όλοι πριν από το 2050 λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας -συνολικά κατά 0,9 βαθμό Κελσίου από το 1890 ώς σήμερα- επιβεβαιώνει ότι οι παγετώνες των Πυρηναίων θα εξαφανιστούν πριν από το 2050, σύμφωνα με τους ειδικούς», εξηγεί η επίσημη ιστοσελίδα πληροφόρησης για ισπανικά επιστημονικά θέματα SINC. Σήμερα υπάρχουν μόνο 21 παγετώνες στα Πυρηναία, εκ των οποίων δέκα στην ισπανική πλευρά και ένδεκα στη γαλλική. Η εξαφάνισή τους αποτελεί συνέπεια «της κλιματικής αλλαγής που έχουμε αρχίσει να ζούμε», σχολίασε ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Καντάμπρια Χουάν Χοσέ Γκονθάλεθ Τρουέμπα, που ήταν επικεφαλής της έρευνας. «Μεταξύ του 1880 και του 1980 τουλάχιστον 94 παγετώνες εξαφανίστηκαν στην Ιβηρική χερσόνησο και από τη δεκαετία του ’80 ώς τις ημέρες μας εξαφανίστηκαν 17 ακόμη παγετώνες», επισημαίνεται στη SINC.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s