Greenia – οικολογικη ομαδα ΣΦΠΕ

Κοροϊδία με τη ΔΙΑΝΑ Ιουλίου 17, 2008

Filed under: τοπικά νέα — Greenia @ 3:57 μμ

17 Ιούλιος 2008

“Αγγελιοφόρος”

Στην τύχη τους αφήνει η κυβέρνηση χιλιάδες κατοίκους των δήμων Πολίχνης, Ευκαρπίας και Σταυρούπολης, που εδώ και χρόνια ζουν με τον «καρκίνο» δίπλα στα σπίτια τους, εξαιτίας των τοξικών αποβλήτων του εργοστασίου ΔΙΑΝΑ, που προκάλεσαν τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, μολύνοντας την περιοχή.

Την ίδια ώρα, από τον Αννα στον Καϊάφα στέλνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, τους δημάρχους των τριών περιοχών, Σάββα Σερασίδη (Σταυρούπολης), Κώστα Θεοδωρίδη (Πολίχνης) και Μπάμπη Πανταζόγλου (Ευκαρπίας), με τους οποίους συναντήθηκε χτες. Στη συνάντηση, ο κ. Σουφλιάς κατέστησε σαφές ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μπορεί να απαλλοτριώσει το εργοστάσιο (που βρίσκεται σε πτώχευση από το 1997) για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου και υποστήριξε ότι για να γίνει εξυγίανση του χώρου πρέπει να περιέλθει στην περιουσία των τριών δήμων. Ωστόσο, παρέπεμψε τους τρεις δημάρχους στους υπουργούς Oικονομίας και Μακεδονίας – Θράκης, προσθέτοντας ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ μπορεί να διαθέσει χρήματα μόνο για την εξυγίανση της έκτασης. Σημειώνεται ότι το αίτημα των δημάρχων είναι να περιέλθει η έκταση στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και αφού εξυγιανθεί, να παραδοθεί στους κατοίκους για να γίνει περιβαλλοντικό πάρκο.

Εναντι 1,648 εκατ. Ευρώ

Όμως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, παρά τους αγώνες των κατοίκων, τελικά το εργοστάσιο (22,5 στρέμματα, από τα οποία 5,5 στα όρια του δήμου Πολίχνης και 17 του δήμου Ευκαρπίας, μαζί με το κτίριο) πωλήθηκε πριν από περίπου 15 ημέρες σε «άγνωστο» ιδιώτη, έναντι 1,648 εκατ. ευρώ και το Δημόσιο έχασε κάθε δικαίωμα απαίτησης από την ακίνητη περιουσία, αφού δεν κατάφερε να μπει στους πιστωτές, παρότι διέθεσε 2,3 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά των φυτοφαρμάκων που είχαν εγκαταλειφθεί όταν το εργοστάσιο πτώχευσε.

O υπουργός δε δεσμεύτηκε ούτε για την περιβαλλοντική μελέτη που πρέπει να γίνει, για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό έχει προχωρήσει η μόλυνση και προέτρεψε τους δημάρχους να ελέγξουν το νέο ιδιοκτήτη για τις προθέσεις του σχετικά με την εξυγίανση του χώρου. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι στις 18 Οκτωβρίου του 2007 οι τρεις δήμοι ζήτησαν επίσημα, με επιστολή τους προς το σύνδικο της πτώχευσης, την άδεια για τη διενέργεια περιβαλλοντικών μετρήσεων στο χώρο του εργοστασίου, προκειμένου να εκτιμηθεί ο βαθμός ρύπανσης και να κινηθούν οι διαδικασίες για χρηματοδότηση του έργου της εξυγίανσης.

O σύνδικος πτώχευσης αρνήθηκε να παραχωρήσει την άδεια, κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα κάνει και ο νέος ιδιοκτήτης. Παράλληλα, εντείνονται οι ανησυχίες τελικά ο ιδιώτης να μην κάνει εξυγίανση του εδάφους ή να κάνει επιφανειακή, λόγω του τεράστιου κόστους που αυτή συνεπάγεται. Σημειώνεται ότι για την ώρα παραμένουν «άγνωστες» οι προθέσεις του νέου ιδιοκτήτη για το πώς θα εκμεταλλευτεί αυτές τις εκτάσεις, από τις οποίες τα 5,5 στρ. βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως του δήμου Πολίχνης και έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι αμιγούς κατοικίας, ενώ τα 17 στρ. του δήμου Ευκαρπίας είναι εκτός σχεδίου. Πάντως, οι δήμαρχοι από την πλευρά τους προτίθενται να προσφύγουν σε κάθε ένδικο μέσο για να αποτρέψουν την οικοδόμηση της περιοχής. ”

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s