Greenia – οικολογικη ομαδα ΣΦΠΕ

Οι «οικολόγοι» επιχειρηματίες του Αμαζονίου Ιουνίου 23, 2008

Filed under: νέα απ' όλο το πλανήτη — Greenia @ 11:04 πμ

ββ

Ελευθεροτυπία

22 Ιούνιος 2008

Της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΛΕΜΠΡΕΝ

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου προσφέρεται ως πεδίο μελέτης μιας παράδοξης στρατηγικής που προάγεται όλο και συχνότερα σε παγκόσμια κλίμακα από «ευαισθητοποιημένους» ζάπλουτους επιχειρηματίες. Πρόκειται για τη λεγόμενη «οικολογική» οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με την οποία η συντήρηση της φυσικής κληρονομιάς είναι εφικτή. Πώς; Αν προκριθεί η ιδιωτικοποίηση των απειλούμενων φυσικών πόρων αφού… οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη τους!

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο σουηδός επιχειρηματίας Γιόχαν Ελίας, ο οποίος, το 2006, αγόρασε 1.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους (η επιφάνεια του Λονδίνου είναι λίγο μικρότερη) για περίπου 10 εκατ. ευρώ. Οπως ισχυρίστηκε, το έκανε «επειδή ο Αμαζόνιος είναι ο πνεύμονας του πλανήτη».

*Ο Ελίας, 46 ετών, έχει έδρα το Λονδίνο και επίζηλο κοινωνικό στάτους. Από τέως χρηματοδότης των Τόρις (είχε δανείσει στο κόμμα περίπου 3 εκατ. ευρώ), έγινε σύμβουλος του Γκόρντον Μπράουν για περιβαλλοντικά θέματα (αποδάσωση και καθαρή ενέργεια). Ταυτόχρονα έχει κρατήσει τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο ενός συντηρητικού think tank (Center for Social Justice), ενώ είναι μέλος και της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

*Η επιχειρηματική του καριέρα υπήρξε αντάξια: Εκτός από επικεφαλής πολυεθνικής εταιρείας αθλητικών ειδών, μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο ενός ξενοδοχειακού κολοσσού αλλά και σ’ αυτό της περίφημης εταιρείας Brasilinvest. (Η τελευταία αναφέρεται ως ο πρώτος ιδιωτικός αναπτυξιακός όμιλος που εγκαταστάθηκε στη Βραζιλία το 1975. Επί στρατιωτικού καθεστώτος δηλαδή…).

*Το κερασάκι στην τούρτα; Πρόκειται για ιδρυτικό στέλεχος της ΜΚΟ Cool Earth, που έχει διακηρυγμένο στόχο την προστασία του πλανήτη από τις εκπομπές CO2. Με λιγότερα από 100 ευρώ «προστατεύει» κανείς περίπου 4 στρέμματα παρθένου δάσους, αγοράζοντάς τα. Διαμέσου της ιστοσελίδας της ΜΚΟ μπορεί, μάλιστα, να επιβλέπει την προστατευόμενη «ιδιοκτησία» του.

Κατά την οργάνωση μέρος των εσόδων χρηματοδοτεί σχολεία και υγειονομικές υπηρεσίες για τους γηγενείς πληθυσμούς.

*Πρόσφατα, λοιπόν, η Ibama, η περιβαλλοντική υπηρεσία της Βραζιλίας, επέβαλε στην εταιρεία του Ελίας, τη βραζιλιάνικη Gethal, πρόστιμο 178 εκατ. ευρώ για παράνομη υλοτόμηση 230.000 δέντρων. Αφότου αγοράστηκε από τον μεγιστάνα, η Gethal αναγεννήθηκε, από τέως «κακό παιδί» -ρυπαντής της βιομηχανίας σε «πράσινο τέκνο». Με έγκριση, μάλιστα, από το 2000, του Συμβουλίου Διαχείρισης Δασών (FSC).

*Σύμφωνα με τα στοιχεία του FSC, η αγορά «πιστοποιημένων» δασικών προϊόντων (CFP’s), δηλαδή προϊόντων ελεγχόμενης ξυλείας, είναι πολλά υποσχόμενη. Το 2007 ξεπερνούσε τα 20 δισ. δολάρια. Στον Αμαζόνιο το 2002 δραστηριοποιούνταν 4 διαπιστευμένες εταιρείες υλοτομίας. Σήμερα υπάρχουν 70. Σε έρευνα των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την εν λόγω αγορά, καθώς τα CFP’s δεν έχουν ακόμα θέση στο σύστημα περιγραφής των εμπορευμάτων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τελωνείων.

**Παρ’ όλα αυτά, παλαιότερες μελέτες δείχνουν ότι οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν έως και 30% περισσότερο για «οικολογική ξυλεία». Αίφνης, η απελπισία της τέως υπουργού Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, Μαρίνα Σίλβα, που παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα, μοιάζει εύλογη.

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s