Greenia – οικολογικη ομαδα ΣΦΠΕ

27 Ιουνίου: Ποδηλάτες στην Τσιμισκή με… αδαμιαία περιβολή Ιουνίου 19, 2008

Filed under: τοπικά νέα — Greenia @ 3:48 μμ

ωδσφερ

“Mακεδονία

8 Ιουνίου 2008

Γυμνά σώματα ζωγραφισμένα με χρώματα, ποδήλατα στολισμένα με λουλούδια και βαμμένα σε διάφορους χρωματισμούς θα αντικαταστήσουν τα αυτοκίνητα στην Τσιμισκή στις 8 μ.μ. την Παρασκευή 27 Ιουνίου.

Της Μαριάνας Ε. Παπαδάκη

“Αυτά θα είναι τα όπλα μας, για να διεκδικήσουμε ολοένα και φιλικότερες προς τα ποδήλατα πόλεις”, λέει ο κ. Κώστας Τερζόπουλος που διοργανώνει την 1η Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία στην Ελλάδα και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα θα είναι η 21η χώρα, με 71η πόλη τη Θεσσαλονίκη, που θα συμμετέχει στο διεθνές κίνημα, το World Naked Bike Ride. Η κίνηση ξεκίνησε από το Βανκούβερ του Καναδά. Η Ελλάδα με τη Θεσσαλονίκη συμμετέχει πρώτη φορά, διότι η έλλειψη περιβαλλοντικής πολιτικής έχει οδηγήσει την πόλη ώστε να είναι η πιο μολυσμένη σε μικροσωματίδια από όλες τις πόλεις της Ευρώπης. “Η ποδηλατοδρομία θα έχει ειρηνικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα και μέσα από αυτήν την πολύχρωμη γιορτή, στόχος είναι η προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς”, διευκρινίζει ο κ. Τερζόπουλος. Δεν προλαβαίνει να τελειώσει την πρόταση και αναρωτιέται “γιατί όταν πήγαμε στο Άμστερνταμ, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στο Στρασβούργο μας άρεσαν τα απελευθερωμένα πεζοδρόμια, οι πλατείες και οι ποδηλατοδρόμοι, γιατί να μην κυκλοφορούμε έτσι και στην Ελλάδα;”. Τέτοιου είδους ποδηλατοδρομίες γίνονται σε 70 πόλεις σε 20 χώρες. Ο κ. Τερζόπουλος διευκρινίζει: “είναι μία δική μου πρωτοβουλία αυτή η διοργάνωση, γιατί ζω εδώ, αναπνέω τον αέρα της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει αυτήν τη στιγμή καμία υποδομή για το ποδήλατο. Δεν έχει γίνει τίποτε τόσα χρόνια για το κυκλοφοριακό. Ο ποδηλατοδρόμος που υπάρχει στην παραλία είναι κακοσυντηρημένος και επικίνδυνος όσον αφορά την κατασκευή του για τους ποδηλάτες. Πρακτικά νομίζω ότι δεν χρειάζεται κιόλας να υπάρχει. Πρέπει να γίνει πολεοδόμηση στους δρόμους στην Ανατολική και τη Δυτική Θεσσαλονίκη, για να φέρουν τους ποδηλάτες στο κέντρο της πόλης, ώστε να προωθηθεί το ποδήλατο ως μέσον μεταφοράς”. Όπως αποκαλύπτει στη “ΜτΚ”, πριν από ένα χρόνο γνώρισε τη χαρά του ποδηλάτου. “Εγώ ο ίδιος είμαι αυτοκινητιστής και πριν από ένα χρόνο πήρα το ποδήλατο. Από τότε άλλαξε η ζωή μου. Κατάλαβα πόσο πίσω ήμουνα που δεν το είχα σκεφτεί ποτέ ή δεν το προώθησε κανένας σαν ιδέα, για να με κάνει να το σκεφτώ. Γι’ αυτόν το λόγο πήρα αυτήν την πρωτοβουλία. Κατάλαβα ότι αν και κάποιοι άλλοι άνθρωποι αφυπνιστούνε, ίσως οι ποδηλάτες να αυξηθούν στην πόλη. Τότε και ο δήμος θα αναγκαστεί να κάνει ποδηλατοδρόμους”.

ΓΥΜΝΟΙ ΜΕ BODY-PAINTING

“Θα κάνουμε ποδηλασία γυμνοί, για να τραβήξουμε την προσοχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των αρμοδίων”, εξηγεί ο κ. Τερζόπουλος. Προσθέτει ότι “θα δώσουμε μια καλλιτεχνική και εικαστική διάσταση. Θα κάνουμε Body-Painting, δηλαδή θα ζωγραφίσουμε με χρώματα τα σώματά μας. Όσοι ποδηλάτες θέλουν, θα μπορούν να φορέσουν περούκες, μάσκες για να μην αναγνωριστεί η ταυτότητά τους και επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα αξεσουάρ στο σώμα μας. Από κει και πέρα, αν θέλουμε, μπορούμε να καλύψουμε τα επίμαχα σημεία μας. Θα το κάνουμε με φαντασία. Δηλαδή θα μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει ένα αρκουδάκι, μία μαντίλα, μπορεί να είναι ένα στεφάνι από λουλούδια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καλύψει κάποιος τα επίμαχα σημεία, αρκεί να έχει κέφι και φαντασία. Σκοπός μας είναι να δείξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το όμορφο σώμα μας, γιατί πιστεύουμε ότι το σώμα μας είναι ό,τι πιο φυσικό έχουμε. Είναι σίγουρα πιο όμορφο από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Πιστεύω ότι κανένας δεν πρέπει να αντιδράσει ως προς το γυμνό, γιατί όλα τα ΜΜΕ και οι εταιρείες χρησιμοποιούν το ανθρώπινο σώμα για να πουλήσουν προϊόντα, ενώ εμείς το κάνουμε για μία οικολογική κίνηση, για να στηρίξουμε το ποδήλατο και να το διαδώσουμε στον κόσμο. Οπότε θεωρώ ότι κάθε λογικός άνθρωπος δεν θα πρέπει να έχει αντιρρήσεις σε αυτό που θα κάνουμε”, προσθέτει ο κ. Τερζόπουλος. Ήδη χθες Σάββατο γυμνές ποδηλατοδρομίες έγιναν σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Το WORLD NAKED BIKE RIDE όρισε να γίνει στις 7 Ιουνίου η γυμνή ποδηλατοδρομία σε όλο τον κόσμο. Κάποιες άλλες ευρωπαϊκές πόλεις το κάνουν άλλες ημερομηνίες.

ΦΤΗΝΟ ΜΕΣΟ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

“Πιστεύουμε ότι το ποδήλατο είναι δοκιμασμένη λύση του κυκλοφοριακού στο εξωτερικό, στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι πετυχημένη λύση. Δεν ζητάμε να γίνει κάτι πρωτοποριακό. Το ποδήλατο είναι λύση για την υγεία με τη σωματική άσκηση. Καταπολεμά την καθιστική ζωή. Και μην ξεχνάμε ότι απαλλασσόμαστε από το κυνήγι του πάρκιγκ. Δεν καίει βενζίνη αλλά είναι οικονομικό για την τσέπη μας. Αυξάνει παράλληλα την ποιότητα της ζωής μας γιατί η βόλτα με το ποδήλατο είναι ωραία. Είναι μία απόλυτη περιβαλλοντική λύση, αφού θα μειωθούν οι ρύποι με τη χρήση του ποδηλάτου. Απορώ γιατί τόσα χρόνια δεν γίνεται τίποτα. Οι ποδηλάτες παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βρίσκουν καθημερινά στους δρόμους της πόλης αυξάνονται καθημερινά. Εμείς ζητούμε στο πιο σύγχρονο μετρό που κατασκευάζεται στην πόλη μας να υπάρχει ειδικό βαγόνι μεταφοράς ποδηλάτων”, επισημαίνει ο κ. Τερζόπουλος. Ιδιαίτερα αισιόδοξος προσθέτει: “Δεν είμαι υποστηριχτής τού ‘δεν’. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολα. Κάποια πράγματα είναι πίσω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”. Ο ίδιος έχει έρθει σε επαφή με μέλη άλλων οργανώσεων που υποστηρίζουν το ποδήλατο και έχουν δηλώσει τη στήριξή τους στη διοργάνωση. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή και κάποιοι ποδηλάτες από τη Δράμα και την Αθήνα. “Θέλει λίγο χρόνο για να ενημερωθεί ο κόσμος, γιατί υπάρχει μία καχυποψία ως προς την κίνηση”. Όσο για το σημείο εκκίνησης “ακόμη το ψάχνουμε, γιατί θα πρέπει να είναι ένας κλειστός χώρος όπου οι ποδηλάτες θα προετοιμαστούν για την ποδηλατοδρομία. Έχουμε σκοπό να καλύψουμε Τσιμισκή και τη λεωφόρο Νίκης. Θα είναι μία πορεία που θα κρατήσει 20-30 λεπτά”. Μέχρι στιγμής οι ποδηλάτες που έχουν δηλώσει συμμετοχή ανέρχονται περίπου σε 80. “Εγώ και με 30 συμμετοχές θα πω ότι η κίνηση έπιασε τόπο”, λέει ο κ. Τερζόπουλος. Χορηγός επικοινωνίας στην διεθνή γυμνή ποδηλασία, είναι ο Star FM 97,1 , με σύνθημα “ήρθε επιτέλους η ώρα να βάλουμε ένα STOP στην «άσεμνη» έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στα αυτοκίνητα και στη ρύπανση που δημιουργούν”.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο http://www.worldnakedbikeride.gr ή στο Facebook Group, http://www.facebook.com/group.php?gid=5316182986, όπου θα ενημερώνεστε για τις τελευταίες εξελίξεις και τον τόπο συγκέντρωσης.

3eef

jmgn

dfegf

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s