Greenia – οικολογικη ομαδα ΣΦΠΕ

Μαθητές στέλνουν ηχηρό μήνυμα προς την πολιτεία και τους πολίτες Ιουνίου 17, 2008

Filed under: νέα απ' όλο το πλανήτη — Greenia @ 1:21 μμ

όχι CO2

 

climate.wwf.gr  

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2008 

 

“ΟΧΙ CO2”: Mε αυτό το σύνθημα μαθητές δημοτικών σχολείων της Αττικής που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς μετέδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα προστασίας του περιβάλλοντος.  

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μαθητές δημοτικού, υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους και των συνεργατών του WWF Ελλάς, σχημάτισαν με τα σώματά τους τη φράση «ΟΧΙ CO2», δηλαδή «Όχι διοξείδιο του άνθρακα», μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων. Μετέδωσαν έτσι ένα ηχηρό μήνυμα προς την Ελληνική Πολιτεία να προβεί άμεσα σε μέτρα περιορισμού των εκπομπών CO2, του σημαντικότερου αερίου του θερμοκηπίου που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η Ελλάδα βρίσκεται οριακά εντός του στόχου περιορισμού της αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου +24,6% έναντι +25%, όπως προβλέπεται από το Πρωτόκολλο του Κιότο για την περίοδο 2008-2012. Παρόλα αυτά, η Ελληνική Πολιτεία αντί της λήψης μέτρων μείωσής τους, διασύρεται παγκοσμίως για την ανυπαρξία συστήματος καταγραφής εκπομπών και επιμένει στην εισαγωγή του ‘ρυπογόνου’ λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα – παρά τις εκκλήσεις των επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο για άμεσο περιορισμό των ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στις ανεπτυγμένες χώρες. Αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών και τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι εκπομπές της χώρας το 2010 θα αυξηθούν κατά 34,7% δηλαδή αρκετά πάνω από το στόχο του Κιότο.

«Αυτό που κάναμε σήμερα είναι η συνέχεια μιας δράσης η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας, συμπληρώνοντας ότι τα παιδιά που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχουν μάθει «από πρώτο χέρι» τι είναι κλιματική αλλαγή, ποιο είναι το πρόβλημα και η λύση, αλλά ακόμα έχουν μάθει και τη σημασία της ατομικής ευθύνης στο περιβαλλοντικό ζήτημα.

«Για μας, είναι άλλη μια μέρα δουλειάς και είναι καλό μια φορά το χρόνο να μιλάμε για το περιβάλλον, όμως είναι τόσα πολλά τα προβλήματα που πρέπει να καταλάβουμε ότι απαιτούν μια διαρκή ενασχόληση, επαγρύπνηση και συμμετοχή, αλλιώς δεν πρόκειται να λυθούν», τόνισε ο κ. Καραβέλλας.

Σε άμεση δράση, λοιπόν, κατά της κλιματικής αλλαγής καλούν οι μαθητές την Ελληνική Πολιτεία, αλλά και όλους τους πολίτες. Πέραν της ανάληψης πολιτικών για το κλίμα, οι μαθητές απευθύνουν έκκληση στους Έλληνες να εξοικονομήσουν ενέργεια αλλάζοντας μικρές συνήθειες στην καθημερινότητά τους. Προτείνουν σε όλους να ξεκινήσουν από σήμερα την προσπάθεια περιορισμού της σπατάλης, ελαχιστοποιώντας τη χρήση κλιματιστικού και ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία όχι κάτω από τους 27ο C. Έτσι θα εξοικονομήσουμε ενέργεια, θα αποφύγουμε τα μπλακ άουτ και θα κάνουμε αχρειάστες τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας, όπως ο λιθάνθρακας.

 

 

 

 

Το κάλεσμα των μαθητών προς την Ελληνική Πολιτεία και όλους τους πολίτες είναι άμεσο. Ας τους ακούσουμε όλοι. Ας σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή. Είναι στο χέρι μας! «

 

 

 

 

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s