Greenia – οικολογικη ομαδα ΣΦΠΕ

Κορώνεια: Τοξικά βακτήρια στη λίμνη που αργοπεθαίνει Ιουνίου 6, 2008

Filed under: τοπικά νέα — Greenia @ 11:07 πμ

λίμνη Κορώνεια

4 Ιουνίου 2008

Μακεδονία

Τοξικά κυανοβακτήρια εμφανίστηκαν στο νερό της λίμνης Κορώνειας, το βάθος της οποίας δεν ξεπερνά τα 40 εκατοστά αυτήν την περίοδο. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι των παραλίμνιων περιοχών υποφέρουν από τα πλήθη κουνουπιών που τους επιτίθενται.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Την ύπαρξη τοξικών γνωστοποίησε η καθηγήτρια βιολογίας του ΑΠΘ Μαρία Μουστάκα στη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης οικολογικής κρίσης στη λίμνη Κορώνεια, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Βασίλειο. “Οι οργανισμοί αυτοί παρατηρήθηκαν και πέρυσι σε μεγαλύτερα επίπεδα. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Στη λίμνη έχουμε δύο τύπους οργανισμών σε αυτή τη φάση, αυτούς που είναι τοξικοί και αυτούς που αντέχουν τις τοξίνες. Δεν γνωρίζουμε τι θα επικρατήσει”, εκτίμησε η κ. Μουστάκα και σημείωσε ότι “στη λίμνη υπάρχει μία τεράστια ποσότητα φυτοπλαγκτόν που σαπίζει, καθώς δεν υπάρχει ζωοπλαγκτόν, για να καταναλώσει, δεν υπάρχουν ψάρια. Μέσα σε αυτό το νεκρό φυτοπλαγκτόν, που συχνά επιπλέει, διατηρούνται κάποιες μορφές τοξικών οργανισμών”. Το τμήμα της κ. Μουστάκα σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες διερευνά τις τοξίνες και θα είναι έτοιμο να επέμβει σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών πουλιών. “Η στάθμη της λίμνης δεν ξεπερνά τα 40 εκατοστά. Ο χειμώνας δεν είχε πολλές βροχές, και εάν συνεχιστεί έτσι ο καιρός, θα έχουμε ξήρανση της λίμνης. Έτσι θα υπάρχει το ενδεχόμενο θανάτου πουλιών και πρέπει να είμαστε έτοιμοι”, εκτίμησε ο Σάββας Αναστασιάδης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης των λιμνών Κορώνειας, Βόλβης και των Μακεδονικών Τεμπών. “Για το λόγο αυτό δημιουργούμε επιτροπή με τη συμμετοχή των φορέων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης και την προστασία της δημόσιας υγείας”, πρόσθεσε.

ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Τους αργούς ρυθμούς της πολιτείας στο ζήτημα των ενεργειών για την προστασία της λίμνης Κορώνειας επισήμανε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, τονίζοντας παράλληλα ότι η νομαρχία προχώρησε τα δικά της έργα. “Η νομαρχία εξασφάλισε 27 εκατ. ευρώ, που είναι άθικτα, ενώ κατά το παρελθόν κατασπαταλήθηκε 1 δισ. δραχμές και κανείς δεν ξέρει πού πήγε. Εμπλέκονται στο ζήτημα οκτώ φορείς. Η νομαρχία είναι υπεύθυνη για τα έργα μέσα στη λίμνη και όχι για να γεμίσει η λίμνη. Εμείς φτάσαμε στο 95% της μελέτης, ενώ υπουργεία και περιφέρεια είναι ακόμη σε νηπιακή κατάσταση”, υπογράμμισε ο κ. Ψωμιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο το επόμενο διάστημα αρχίζουν δύο υποέργα στο σχέδιο σωτηρίας, αξίας 10 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του 2008 θα δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα το πρώτο υποέργο αφορά την εκτροπή δύο χειμάρρων, Σχολαρίου και Λαγκαδικίων, προς τη λίμνη και θα αρχίσει τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Το δεύτερο αφορά δύο δεξαμενές ωρίμανσης και αναμένεται το Σεπτέμβριο να εγκατασταθεί εργολάβος. Το τρίτο μεγάλο έργο έχει σχέση με την εκβάθυνση της λίμνης. Κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν για τις απαγορεύσεις ψεκασμών, που έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα κουνούπια. Ο πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Βασιλείου ακύρωσε τις εκδηλώσεις λόγω κουνουπιών. Ο νομάρχης διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι σε συνεργασία με αρμόδιους επιστήμονες θα αναζητήσει λύση.»

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s